Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї у четвер, 28 жовтня, відкрилася виставка раритетних фотоапаратів “А зараз вилетить пташка…”, де представлені експонати з доцифрової епохи фотографії.


Про це кореспондентові Укрінформу повідомила координаторка виставки – завідувачка відділу давньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Ірина Кошевіцька.

«Зараз ми фотографуємо абсолютно все і скрізь без будь-яких зусиль, для цього достатньо натиснути кнопку фотоапарата або доторкнутися до екрана телефона. Але ще зовсім недавно, в «аналогову» епоху, створення світлин було справжнім мистецтвом. Тому зараз цікаво дізнатися, яким був процес фотографування та виготовлення світлин до появи цифрових технологій. Маючи у фондах музею фотоапарати минулого століття, ми вирішили показати молоді, а старшому поколінню нагадати, як увічнювалася мить у відносно недавньому минулому», – повідомила Кошевіцька.

Читати  Затопили, щоб врятувати людей: неймовірний палац Джал-Махал в Індії, захований під водою

За її словами, в експозиції представлені понад 30 фотоапаратів ХХ ст. та початку ХХІ ст. Найстарший – це німецький фотоапарат «Фотокор-1» випуску 1930-1940 років. Також представлені різні радянські моделі марок «Зенит», «Мир», «Киев», «Смена» і закордонних фірм Kodak, Polаroid та інші.

Крім того, на виставці можна побачити різноманітну фотографічну техніку та обладнання, які вже вийшли зі вжитку, раритетні фотоплівки і фотопапір, далекомір і експонометри, фотозбільшувач та глянцувач.

Читати  LONELY PLANET оголосив список кращих туристичних напрямів 2020 року

Відвідувачі виставки зможуть навчитися азів фотомайстерності за технологіями минулого століття: як заряджати плівку у фотоапарат і проявляти її, як друкувати світлини, зможуть зазирнути в камеру-обскуру, а також зафіксувати візит до музею, відвідавши фотозону.

Виставка представлена в академічній залі музею. Побачити представлені на ній експонати можна буде до 31 січня.

Уперше термін «фотографія» 1839 року застосував англійський астроном Джон Фредерік Вільям Гершель. Прототипом фотографічного апарату вважається камера-обскура. Цей пристрій був відомий ще давнім грекам та стародавнім китайцям. У 1826 р. першу фотографію вдалося зробити французькому досліднику Нісефору Ньєпсу, який за допомогою камери-обскури зафіксував вид зі свого вікна на олов’яній пластині.

Читати  Нові туристичні об’єкти планують відкрити в Дніпрі

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *