Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Національний архів Швеції вже передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика.

Оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше за 311 років потрапить в Україну. Як повідомив президент України Володимир Зеленський під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 25-ї річниці Конституції України, один з найважливіших історичних документів України всі бажаючі зможуть побачити в Софійському соборі.



Зараз Конституція Орлика, написана на латині, зберігається в Національному архіві Швеції. В Україну її привезуть разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика та гетьмана Івана Мазепи.

Читати  На Харківщині створять експозицію просто неба демонтованих комуністичних пам’ятників

Національний архів Швеції вже передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика.

“Одна вже вранці виставлена ​​у фойє Верховної Ради. Друга буде в Офісі президента. Третя – в Конституційному суді України. Після його поновлення і перезавантаження”, – уточнив Зеленський.

Конституція Пилипа Орлика була прийнята в квітні 1710 року на козацькій раді в місті Бендери. Тоді це була територія Османської імперії. Козаки і старшини виявилися там після невдалої для них Полтавської битви. Повна назва Конституції “Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького”. Вона має преамбулу, 16 статей і присягу гетьмана. Конституція була укладена в двох примірниках: староукраїнською і латинською мовами. Документ староукраїнською мовою зберігається в Москві.

Читати  Турист сходив на вечірку під час відпочинку і був оштрафований на 13 000 доларів

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *