Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Мандрівник Віктор Стинич на Іршавщині знайшов та показав так звані «хрести тверезості», які в ХІХ столітті встановлювали біля церков та перед корчмами для боротьби з пияцтвом.


«Пияцтво – таке саме давнє явище, як і люди. В «Історії пияцтва» навіть вичитав колись, що перехід до осідлого способу життя відбувся через те, що треба було зачекати поки збродить брага. Що цікаво, стародавні релігії підтримували такий спосіб життя, а нові почали боротися. Мусульманство повністю заборонило алкоголь. Християнство було не проти, але намагалося обмежити масштаби. В закарпатських селах вистачало цієї біди, тому на початку ХІХ століття почали з’являтися товариства тверезості та хрести тверезості», – розповів Стинич.

Читати  Для відзначення 400-річчя Хотинської битви організують триденний фестиваль

«Щоб клятва працювала сильніше, перед корчмами почали встановлювати хрести тверезості. Їх було досить багато, але про збережені знаю тільки в Білках на Закарпатті і Рожнятині на Франківщині», – зазначив Стинич.

На білківському «хресті тверезості», розповів мандрівник, написано «Хрест побідив поганство. Хрест побідить пияцтво». Отримали його в селі Білки у подарунок від папи Пія ІХ в 1874 році.

Читати  Держава хоче розвивати Чорнобиль: що побудують

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *