Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
У Хмельницькому колишній військовий сапер Євген Гук створив єдиний в Україні музей еволюції мін, де зібрав сотні вибухових пристроїв.

«Спочатку тут була кімната «Афганської слави». Ми її створювали для того, щоб разом могли зібратися військові побратими, які пройшли Афганську війну. З часом вона перетворилася на музей. Тут є все, що стосується саперної справи. Є речі, які використовувалися або дуже рідко, або секретними підрозділами. Такі підрозділи мали свої боєприпаси, які звичайний сапер навіть не вивчав. Чому еволюція мін? Тому що ми показуємо, які були раніше міни і як вони розвивалися. Є стенди з мінами, які використовувалися до Другої світової війни, під час і після. Серед них є й рідкісна міна Т-4 зразка 1932 року», – розповів Гук.



У музеї також є окремі стенди із воєнною канцелярією, спеціальною літературою, а також зони періоду радянської доби та Афганської війни.

Читати  Незвідане Прикарпаття: неймовірне місце, куди варто заїхати дорогою в гори

Поруч зі стендами встановлені колони, на яких намальовані чорні жіночі хустки із квітами, що стали символом скорботи матерів за синами, які не повернулися з війни. Там також зібрані сучасні експонати зі сходу України – відстріляні тубуси протитанкових гранатометів, знешкоджена міна, що прикрашені петриківським розписом.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *