Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Тестування чотириденного робочого тижня в Ісландії мали надзвичайний успіх, і безліч працівників почали працювати за скороченим графіком. Наймані робітники отримували ту ж саму зарплату за менший робочий час у період між 2015 та 2019 роком.



Продуктивність праці залишалась незмінною, а у деяких випадках навіть підвищувалась. Подібну ініціативу зараз тестують декілька підприємств у Іспанії та Новій Зеландії.

Досвід Ісландії

В Ісландії до випробувань скороченого робочого тижня, проведених міською радою Рейк’явіка та національним урядом, залучили понад 2 500 працівників, що становить близько 1% працездатного населення країни.

Читати  Заборонили після 2 катастроф: в Україну повернуть літаки Boeing 737 Max

Участь у тестовому режимі взяли дошкільні навчальні заклади, офіси великих компаній, надавачі соціальних послуг та лікарні. Безліч з них перейшли з 40-годинного робочого тижня на 35 або 36 годин роботи.

Випробовування змусили профспілки переглянути схеми своєї роботи, і зараз 86% робочої сили країни або вже перейшли на скорочений графік за ту ж зарплату, або отримають законодавче право на це найближчим часом.

Читати  Є що подивитися: ТОП-5 дивовижних озер України

Переваги для працівників та підприємств

Учасники тестового режиму розповіли, що відчувають менший стрес та суттєво знизився ризик професійного вигорання. Їх здоров’я, якість життя та ставлення до роботи покращились, і вони змогли більше часу проводити з родинами та займатись своїми хобі.

Підприємці, своєю чергою, повідомили, що суттєво зменшилась ротація кадрів, втрат прибутку не зафіксовано, а ефективність роботи працівників подекуди тільки підвищилась.

Читати  Коли чекати відновлення міжнародного туризму: невтішний прогноз ООН

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *