Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
На території Національного меморіального комплексу «Висота маршала Конєва» у смт Солоницівка під Харковом створять експозицію просто неба демонтованих комуністичних пам’ятників за європейським зразком.


Про це розповів заступник генерального директора комплексу з наукової роботи Віталій Яковлєв.

«Ми хочемо створити музей монументального мистецтва під відкритим небом за зразком західноєвропейських країн, Прибалтики. Ми не надаємо ідеологічного забарвлення цій експозиції. Йдеться про пам’ятки минулого, це історія, яку не варто забувати, це для наших дітей, щоб попередити їх, застерегти. Зараз – це музейні експонати. А колись їх створювали на народні кошти, які давали робітники, селяни, і ці гроші вони заробляли тяжкою працею. Вважаємо, що зразки цього монументального мистецтва ми маємо зберегти», – сказав Яковлєв.

Читати  Як у подорожі не заразитися коронавірусом: поради ВООЗ

Днями до комплексу потрапив один із перших експонатів – пам’ятник Леніну з селища Нова Водолага. Місцева рада ухвалила відповідне рішення і передала демонтованого «вождя» на постійне зберігання.

«Це, можна сказати, перша ластівка, бо насправді процес збирання цих пам’ятників – важка справа. Громади мають прийняти відповідні рішення. Крім того, це потребує матеріальних ресурсів, а ми в них обмежені. Потрібні кошти на облаштування майданчика, вдале його планування на території комплексу. Тому строків реалізації проєкту не маємо, бо це є наша власна ініціатива. Будемо шукати якихось благодійників, вважаємо, що така експозиція буде цікавою для іноземних туристів», – пояснив заступник директора.

Читати  Майже 200 тисяч кущів: на Харківщині росте найбільше ірисове поле в Україні

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *