Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Віднедавна у списку must see тут не лише унікальні соляні шахти та індустріальні пейзажі, а й роботи сучасних українських митців. Це варто побачити!



Навіть якщо ви ніколи не бували у Соледарі, то точно щось чули про це невелике промислове містечко у Донецькій області. Саме тут працює державне підприємство “Артемсіль” – найбільший виробник кам’яної солі в Центральній і Східній Європі й одне з найбільших у світі.
Туристи з України та з-за кордону їдуть сюди, щоб спуститися у дві унікальні соляні шахти й прогулятися велетенськими соляними галереями, побачити підземну церкву й дізнатися, як видобувають сіль зараз, а як це робили сто років тому. Їдуть у Соледар і любителі індустріальних пейзажів та ті, хто хоче побачити справжній український степ.

А віднедавна до цього промислового містечка варто їхати й за сучасним мистецтвом.

Читати  Українці поділилися планами на відпустку: де мають намір відпочивати

Платформа культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ

Першим масштабним проєктом платформи у Соледарі стала серія короткострокових резиденцій для митців “Заземлення”, яка триватиме до серпня. Мета резиденції – мовою сучасного мистецтва привернути увагу до екологічних і соціальних проблем у регіоні, спровокованих людською діяльністю.

“Люди-акули” скульптора Astian Rey

Їхня висота – понад два метри, вага кожної – близько 120 кілограмів. Білі високі фігури – водночас і люди, і риби – одразу привертають увагу. Їх створив відомий український скульптор Astian Rey (Астіан Рей) у межах тижневої артрезиденції “Заземлення”.

Читати  Укрзалізниця визначила найпопулярніші напрямки у святковий період

Зараз скульптури можна побачити біля входу до офісу ІЗОЛЯЦІЇ, але згодом їх планують встановити у міському парку – як подарунок Соледару.

Тут колись було прадавнє Пермське море, і це наштовхнуло мене на певні асоціації та ідеї, зокрема про зародження життя у воді та про середовище існування людини. А також про можливість видобувати життєво необхідну сіль. Люди-риби чудово вписалися в цю концепцію, – розповідає митець.

Astian Rey відомий роботами в стилі сакрального мінімалізму з властивим йому алхімічним і містичним символізмом. Він переосмислює символи, що вже існують, та створює власні. Його твори зберігаються в приватних колекціях України та США.

Графічна робота Віталія Агапєєва “Солерос”

Віталій Агапєєв – художник із графіті-бекграундом, учасник багатьох виставок та резиденцій в Україні та за кордоном, співвласник DIY-бренду Square_NA. Найчастіше він працює із графікою, муралами, інсталяціями та медіаартом. У Соледарі варто побачити його графічну роботу “Солерос”.

Читати  Дітей залишають під магазином, а собак возять у транспорті: цікаві факти про Норвегію

Солерос – це універсальна метафора для міста. Як рослина, так і весь населений пункт живе в екстремальних умовах. Кожен із них є супутником солі. Обидва дістають з-під землі неорганічні речовини, переробляють їх та цим підтримують життя інших істот, – пояснює митець.

За його словами, увесь Соледар і є новою реінкарнацією солероса, але зітканої з бетону, цегли, металу, флори і фауни. На перший погляд, графічна робота скидається на химерну карту чи план місцевості. Фактурний візерунок, що нагадує невідоме письмо, розсічений білими смугами, але це не так.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *