Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Відкриття шлюзів на греблі гідроелектростанції радянських часів на північ від Тбілісі знизило рівень води в річці Мткварі. Це “оголило” древній перехід, відомий як “міст Помпея”, для вивчення археологами.



Залишки моста зазвичай затоплені і невидимі під поверхнею річки, що протікає через давню столицю Грузії Мцхета. Міст тисячоліттями служив визначним пунктом пропуску для міжнародних торговців під час подорожей по Кавказу.
Міст Помпея був названий на честь римського правителя, який вдерся на Кавказ в першому столітті до нашої ери й вів битву при Мцхеті. Але вважається, що міст існував в тій або іншій формі задовго до Помпея.

У 1926 році міст Помпея був затоплений під річкою Мткварі, коли ця гідроелектростанція була побудована радянськими військами лише за 2 кілометри нижче за течією.

Читати  У Китаї відкрили гігантське крижане місто: фото, що вражають масштабами

28 травня приватні оператори греблі Земо Авчала відкрили шлюзові ворота, знизивши рівень води там, де був побудований міст Помпея.

На фотографування і вивчення моста археологам дали близько 48 годин. До 31 травня, коли шлюзові ворота греблі закрилися, міст знову був затоплений.

Міністр культури Грузії Теа Цулукіані повідомила журналістам, що коротке відкриття і дослідження моста знаменують початок масштабних робіт з його збереження. Однак поки незрозуміло, як проводитимуться капітальні ремонтні роботи на мосту, якщо він залишиться під водою.

Читати  Як влаштувати зимове свято для дітей: ідеї спільного відпочинку

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *