Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Велике Невільниче озеро

аксимальна глибина Великого Невільничого озера – 614 метрів, тому воно вважається найглибшим в Північній Америці. Завдяки своєму розташуванню на південь від Полярного кола водойма замерзає взимку і підтримує таку низьку температуру, що витримує вагу вантажівок. У результаті жителі нерідко прокладають по ньому крижану дорогу, скорочуючи шлях між Йеллоунайфом і Деттою.



Залишок року Велике Невільниче озеро приваблює рибалок, якщо постаратися, то тут можна зловити щуку і форель.

У Велике Невільниче озеро впадають такі річки, як: Хей, Невольницька, Сноудріфт, Толсон та ін. З озера витікає річка Маккензі. Його походження – льодовиково-тектонічне.

Озеро Ньяса

Розташоване в Східній Африці. Його площа становить 29604 квадратних кілометрів, а максимальна глибина – 706 метрів. Ця водойма заповнює тріщину в земній корі у Великій Рифтовій Долині між Мозамбіком і Танзанією. Тому воно має витягнуту форму і в довжину складає 584 кілометрів. Цікаво, що поверхня Ньяса знаходиться майже на пів кілометра вище рівня світового океану. Це третє за величиною озеро на африканському континенті.

Читати  ТОП-5 гірськолижних українських курортів: куди їхати, за скільки та навіщо

Ньяса є найбільшим донором вологи в атмосферу Центральної Африки. В це озеро впадає річка Рухуху, а витікає з нього річка Ширше. Походження водойми – тектонічне.

Велике Ведмеже озеро

Розташоване воно на північно-західній території Канади. Його площа становить 31153 квадратних кілометрів, максимальна глибина – 446 метрів. Водойма має неправильну форму, нагадуючи літеру “Н”. Це найбільше прісноводне озеро, яке повністю розташоване в межах Канади.

Водойма оточена бореальним лісом і тундрою, відома своєю кришталево чистою водою. У ній мешкає форель і кілька інших видів. Але у Великому Ведмежому озері представлена найменша різноманітність риб з усіх видів Великих озер Канади. Майже весь час вода тут скута кригою (до кінця липня). З цієї водойми випливає Велика Ведмежа річка. Походження озера – льодовиково-тектонічне.

Ця водойма має не особливо позитивну історію, оскільки саме тут було знайдено і здобуто уран, який згодом використовувався для виготовлення бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі.

Озеро Байкал

Розташоване в Сибіру, на сході. Його площа – 31772 квадратних кілометрів, довжина становить 636 кілометрів. Це найбільше озеро у світі за глибиною, цей показник досягає 1642 метрів. Водойма має форму півмісяця.

Читати  МАУ скасувала частину рейсів до кінця серпня

Крім того, Байкал вважається найбільшим озером у світі за запасами прісної води. Цей водний резервуар містить 20% світових запасів рідкої прісної води (23615,39 кілометра кубічних). Також Байкал вважається одним із найчистіших озер на нашій планеті, вода в ньому майже дистильована.

Фауна водойми вважається однією з найбільш унікальних у світі, багато видів є ендеміками (⅔ від загальної кількості). Байкал – одне з небагатьох озер, де є достатньо води, насиченої киснем, для підтримки життя на самих його глибинах. Всього тут мешкає 2630 видів, підвидів і різновидів тварин і водних рослин. Не дивно, що це озеро внесено в список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім того, безпосередній вихід до його узбережжя є у кількох заповідних зон.

У Байкал впадають річки: Селенга, Верхня Ангара, Баргузин, але наповнюється озеро переважно внаслідок танення снігу з сибірських гір. Тому в ньому така чиста і прозора вода. Витікає з Байкалу річка Ангара. У цій водоймі налічується 27 островів.

Байкал – найстаріше озеро у світі (приблизно 25 – 35 мільйонів років). Воно має тектонічне походження, але на відміну від інших таких же водойм не має ознак тектонічного старіння.

Читати  У Києві на Трухановому острові з’явиться новий велопішохідний променад

Озеро Танганьїка

Воно розташоване в Центральній Африці між чотирма країнами – Танзанією, Замбією, Конго і Бурунді. Площа водойми становить 32900 квадратних кілометрів, в довжину вона простягнулась на 676 кілометрів.

Танганьїка лежить у глибокій тектонічній западині Африки. Це озеро входить у басейн річки Конго, яка є однією з найбільших у світі. У Танганьїку впадають річки Рузізі, Малагарасі, а витікає з нього тільки Лукуга.

Танганьїка займає друге місце за глибиною серед прісноводних озер у світі, обсягом і старовиною. Походження водойми – тектонічне. Вона сильно схожа на Байкал: тут те саме давнє походження через утворення внутрішньоконтинентального тектонічного розлому, така ж закрита екосистема, яка призвела до появи 200 видів живих організмів (приблизно 600 ендеміків). Навіть форма в озер схожа: обидва витягнуті в довжину.

Життя в Танганьїці існує лише до глибини у 200 метрів. Потім у складі води з’являється надто багато сірководню, органічного мулу та осадових мінералів. При цьому шари води в озері не перемішуються, тому на кожному рівні зберігається свій хімічний склад і температура.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *