Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Розташований на острові Хортиця Музей історії запорозького козацтва, який перебуває в аварійному стані, відновлять у межах програми “Велике будівництво”.


Про це  сказав голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

Музей відкрили 1983 року. Споруда дуже складна, побудована на трьох фундаментах. Під час введення будівлі в експлуатацію виявили понад 70 недоліків. Через них будівля й досі залишається проблемною. Дах музею – він же оглядовий майданчик – має дві величезні тріщини, спеціалісти зафіксували також просідання фундаменту.

Читати  В Австралії берег вкрила унікальна густа піна

“Ми маємо аварійну будівлю, яка потребує принципової та глобальної реконструкції. Музей – це не стільки будівля, скільки зміст. Зазначу, що музей не перестав існувати, він “живе” в 7 експозиціях на Запорозькій Січі, у виставковій залі музею “Місто за порогами”, у виїзних виставках, але власне сама будівля музею, оглядовий майданчик потребують серйозної реконструкції”, – сказав директор Національного заповідника “Хортиця” Максим Остапенко.

Читати  Майже 200 тисяч кущів: на Харківщині росте найбільше ірисове поле в Україні

За його словами, на момент введення в експлуатацію музей був розрахований на 30-40 тисяч відвідувачів на рік, але, за даними 2012 року, заповідник (зокрема, історико-культурний комплекс “Запорозька Січ”, Музей історії запорозького козацтва) відвідало 250 тисяч людей. У 2015 році інститут будівельних конструкцій надав висновок, що будівля аварійна і не може використовуватися для відвідувачів і експозицій. Ба більше, з фасаду будівлі впала велика гранітна плита, за три хвилини до того, як до приміщення музею зайшла на екскурсію група дітей. Тож у 2015 році заклад зачинили.

Читати  Різдвяний ярмарок у Львові відкриють 17 грудня

“Музей без повноцінних зручностей не може існувати. Хортиця має бути безбар’єрною. В межах програми Президента “Велика реставрація” ми маємо змінити ситуацію”, – додав Остапенко.

Голова Запорізької ОДА назвав Хортицю “серединою України”, зазначивши, що і острів, і музей треба привести до належного стану.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *