Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

На березі Тихого океану в північно-західній частині Перу розташоване невелике містечко Пуерто-Чикама. Це місце унікальне тим, що біля його узбережжя утворюються найдовші морські хвилі в світі.



Під довжиною хвиль мається на увазі відстань, пройдену її гребенем, а не протяжність самого гребеня. Хоча його величина теж чимала.

Чому з’являються довгі хвилі

Поява таких хвиль обумовлена холодною перуанською течією, яка омиває узбережжя Перу з півдня на північ, а також напрямком руху повітряних мас і рельєфом берегової лінії у цьому місці.

Читати  Верхньодністровські Бескиди запрошують на дегустацію повітря і фотополювання

Хвилі, висотою до 2 метрів, ідеально слідують одна за одною і практично ніколи не з’єднуються. Хвилі менші за 1 метр у висоту, як правило, повільні і слабкі.

Хто вперше помітив таке природне явище

У 1965 році гавайський серфер Чак Шипман пролітав на літаку і побачив дуже довгу лівосторонню хвилю. Він розпитав пілота про ці місця, а коли повернувся додому, Шипман почав вивчати карти Перу і особливості місцевого хвилеутворення.

Читати  Туристи і далі можуть безкоштовно обирати місця заздалегідь: у SkyUp уточнили нові умови

Визначивши кілька перспективних ділянок берегової лінії, Чак зв’язався з друзями в Перу і попросив їх вивчити узбережжя “в живу”. З тієї пори Чикама є популярним місцем для серферів.

Захищена законом

Хвиля Чикама стала першою хвилею у світі, яку захищає закон Перу. На відстані 1 кілометра від місця, де утворюється таке дивовижне явище, заборонено що-небудь будувати. Вважається, що це може зашкодити хвилям.

Читати  Дзеркальні стіни і стародавній форт: найбільш незвичайні готелі для незабутнього відпочинку

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *