Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Литву можна поділити на п’ять регіонів за різноманітністю кулінарних традицій. Чим здивує кожна регіональна кухня, допоможе дізнатися кулінарний путівник.



Кожна країна має свою національну кухню, зовсім не схожу та автентичну. І хоча в часи глобалізації в кожному куточку світу можна знайти піцу, суші та бургери, але справжню традиційну кухню слід вивчати подорожуючи. Проєкт за підтримки ЄС відкриває для вас кулінарні традиції Литві, через які варто сісти на літак.

Литву можна поділити на п’ять регіонів за різноманітністю кулінарних традицій. Кожна регіональна кухня має свої особливі інгредієнти та відрізняється за характером та змістом.

Дзукія

Люди, які живуть у Вільнюсі, іноді самі дивуються, коли їх називають дзукіянами. Але насправді Вільнюс, а також найближча історична столиця Литви, яка славиться своїми озерами та прекрасним Тракайським замком – географічно розташовані в районі Дзукія. Для регіону притаманні страви караїмської та татарської кухні, з грибами, ягодами та гречкою.

Це столиця лісових багатств. Жителі Дзукії вміють зробити будь яку страву з грибами. Навіть сир! Не відмовляйтеся його скуштувати. Місцеві жителі дійсно вміють готувати гриби. Вони використовують їх для приготування супу та рагу, наповнюють ними тістечка та пельмені, а також сушать, випікають, маринують та закручують на зиму. У Дзукії обов’язково спробуйте банда – традиційний солоний пиріг із картоплі чи гречки, запечений на капустяному листі. Шукайте місце, де їх подають прямо із печі на дровах прямо від власника. Якщо вам це подобається, попросіть шматочок гречаної бабки до свого лісового чаю – це солодкий пиріг зі смаком меду.

Читати  Перезимувати на Карибському узбережжі: популярні острови видаватимуть візи для фрилансерів

Аукштайтія

Аукштайтія можно дослівно перекласти як “верхня земля”, тобто “вище по течії річки Неман”. Сотні років люди різних національностей та культур подорожували землями Аукштайтії. Кожен з них залишив слід, маленьку частинку своєї культури. У цьому регіоні неможливо уявити вечерю без картоплі.

В Аукштайтії легко заблукати на Пивній дорозі. Напій має старі традиції в регіоні, які сягають часів садиб, особливо в районах Паневежис, Біржай та Пасвалис. Тож не дивуйтесь, якщо перше, що вам запропонують на обід, – це пиво. Завдяки родючості грунту кухня Аукштайтії така різноманітна та насичена цікавими смаковими поєднаннями. Ви коли-небудь пробували вареники із сиром та шкварками? У Литві це називається колдунаї (літ. koldūnai). Також колдунаї готують з дикою чорницею, з капустою та грибами.

Сувалкія

Сувалкія – це регіон експертів з м’яса. Шинки, філе, ковбаси, копчені в каміні!

У сувалькійців завжди були рясні столи. Щоб не відбувалось, але гостю вони завжди постелять білу скатертину і заставлять її стравами. Перш за все вас почастують домашнім скіландісом – це начинений м’ясом і салом свинячий шлунок, закопчений в холодному диму. Старовинний рецепт його приготування передається із покоління в покоління. Найсмачніше скіландіс йде вприкуску із чорним хлібом з печі. Сувалькійскі господині можуть створити кулінарне диво навіть зі звичайної картоплі – вони варять величезні картопляні галушки (цепелліни) з начинками із сиру, м’яса або грибів, ліплять з картоплі традиційні або ліниві вареники, які так охоче уплітають діти, поливаючи підливою з вершкового масла і сметани! Стіл сувалькійца неможливо уявити без кугеля (літ. Kugelis, картопляна бабка) або ведарай (літ. Vedarai) – свинячих кишок, начинених масою з тертої картоплі. Звучить дивно, але це варто спробувати хоча б раз, щоб потім пишатися своєю хоробрістю або потягнутися за другою порцією.

Читати  Додатки для пошуку житла за кордоном

Мала Литва

Щоб потрапити на Малу Литву, слід поїхати на захід країни. Як тільки ви приїдете, місцеві обов’язково наллють вам чашечку кави і пригостять вафлями (як тут кажуть, кофеєм з вофелямі). Ця традиція, безсумнівно, збереглася ще із часів Німецької імперії. Як і звичка два рази снідати, потім перекушувати перед обідом, потім обідати, а після цього полуднувати і під кінець дня вечеряти. Сьогодні жителі Малої Литви вже не сідають за стіл так часто, але в тому неквапливому столітті у них було у звичаї трапезувати кілька разів на день. Зате зараз у цьому краю королевою столу є риба. Ніде більше в Литві ви не знайдете настільки свіжої риби, адже у Шилуте живуть віртуози її ловлі, копчення і варіння з неї юшки. Поїдьте з ними на риболовлю, і ви самі все побачите, та ще й спробуєте справжню литовську юшку, зварену прямо на березі.

Читати  Якими будуть подорожі у 2022 році: названо 3 основні тенденції

Жемайтія

Жемайти завжди стояли трохи особняком. Те ж можна сказати і про їхню кухню, чиї страви зовсім не схожі на те, що готують в інших регіонах Литви. Жителі Жемайтії пишаються різноманітністю каш, раків та кастінас – гострого сметанного масла, яке зазвичай подають з вареною неочищеною картоплею. Але є і зовсім незвичні страви, наприклад, варений оселедець, який відокремлюють від кісток і кладуть у воду, приправлену оцтом, приправами, із тертою картоплею.

Як бачите, національна кухня Литви різноманітна і сильно відрізняється в кожному з регіонів. Деякі страви нагадують наші традиції, такі як вареники, а деякі зовсім шокують. Але і те, і інше ідеальний привід для подорожі, щоб скуштувати щось нове або дізнатися рецепти, які покращать та здивують у вже, як нам здається, звичних стравах. З екрану відео ми не скуштуємо смаколиків, тому сідайте у літак, автобус чи потяг та відправляйтеся у справжню подорож.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *