Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Один з найкрасивіших гейзерів Землі розташований в американському штаті Невада. Його різнобарвні кольори та дивовижні відтінки надають йому унікального і навіть позапланетного вигляду.



Гейзер Флай став дивовижним феноменом серед посушливої пустелі Блек-Рок. Його три скелясті фонтани б’ють ключем гарячої води строго вгору і не зупиняються ні на мить.

Як виник гейзер Флай

  • Історія виникнення гейзера Флай така ж цікава та дивовижна, як і його зовнішній вигляд.
  • Створений він був абсолютно випадково і важливу роль у цьому відіграв людський фактор.
  • Тут у 1916 році проводили бурильні роботи. Що саме робітники намагалися зробити достовірно невідомо. Одні джерела кажуть, що тут намагалися вирити свердловину для колодязя або ж навіть створити зрошувальну систему, інші стверджують, що у пустелі шукали нафту.
  • Під час буріння робітники зробили занадто глибокий отвір, через що вони не тільки добралися до геотермальної кишені, а й пробили її. Оскільки кипляча вода їх анітрохи не зацікавила, то діру, як і місце буріння, вони просто законсервували та забули про них.
  • По тріщинах в ґрунті гаряча вода поступово почала прокладати собі шлях назовні і через 50 років вона вирвалася на волю. Розчинені в ній мінерали затверділи і досить швидко сформували 3 невеличкі скелі, які з кожним роком значно збільшуються у своїх розмірах.
  • З часом довкола них утворився дивовижний ландшафт, який озерами та болотами повністю замаскував діяльність людей.
Читати  У столиці «чайної» провінції Туреччини будують 29-метрову склянку – бардак

Химерні кольори гейзера

Скелясті височини гейзера Флай та тераси навколо нього вражають кольоровою гаммою, яку рідко де ще можна побачити. А винні у цьому розчинені в окропі мінерали, якими так багата місцевість навколо джерела, а також ціанобактерії – синьо-зелені водорості, які обліпили тверді відкладення. Вони здатні витримувати температуру до 93 градусів за Цельсієм.

Читати  Київ цьогоріч відвідали 300 тисяч іноземців - Кличко

При цьому ціанобактерії не лише розфарбовують кам’янисті утворення, але і виконують корисну для природи функцію – готують ґрунт для заселення іншої рослинності, яка може виживати у таких важких умовах.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *