Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
В Узбекистані у Державному музеї мистецтв імені Ігоря Савицького (місто Нукус) у межах проєкту першої леді України Олени Зеленської відбувся запуск україномовного аудіогіда.


Про це повідомляє Офіс Президента.

“З кожним новим запуском українська мова шириться світом. І сьогодні ми запустили двадцять перший аудіогід у межах проєкту та перший в Узбекистані – у місті Нукусі, яке, за версією британського видання The Telegraph, посіло друге місце серед найбільш екстраординарних туристичних напрямків у світі”, – зазначила дружина Президента України.

Читати  Для пожвавлення туризму: на Мальдівах планують щеплювати від COVID-19 прибулих мандрівників

Державний музей мистецтв – один із найбільших музеїв Узбекистану. Його колекцію вважають другою у світі за значущістю та обсягом серед зібрань творів авангарду (зокрема туркестанського), а також найкращою художньою колекцією у регіоні Центральної Азії. Вона налічує близько 100 тисяч експонатів, що охоплює архаїку 4-тисячолітньої давнини і сучасний авангард.

У статті Musee Savitski Noukous Karakalpakstan. Le Louvre du Desert французька мистецтвознавиця Брижит Брефор назвала музей імені Савицького “Лувром у пустелі”.

Читати  57 слів про страх та сподівання: пілот знайшов страшну записку від колеги всередині літака

Ігор Савицький – засновник музею, художник, реставратор, етнограф, мистецтвознавець, заслужений діяч мистецтв Узбецької Радянської Соціалістичної Республіки. Народився 4 серпня 1915 року в Києві. У 1950 році переїхав жити в Каракалпакію (нині – автономна республіка на північному заході Узбекистану), де брав активну участь в археологічних та етнографічних дослідженнях, займався вивченням авангардного мистецтва й поповненням музейного фонду, у якому представлені картини не лише знаменитих, а й маловідомих художників.

Читати  Загадки цивілізації майя і культ газованої води: факти про Мексику, які ви не знали

Експозиція Нукуського музею тісно переплітається з українською історією. У його колекції широко представлена творчість українських художників, які працювали в різних течіях і напрямах, зокрема цілий пласт українського авангарду. Колекція Савицького згодом стала основою державного художнього музею, створеного ним у Нукусі в 1966 році.

Проєкт із запуску аудіогіда був реалізований за підтримки Посольства України в Узбекистані.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *