Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Міжнародна група з 20 авторів розробила проєкт меморіалу, який охопить всю територію Бабиного Яру.

Художню концепцію меморіального комплексу в Бабиному Яру представив сьогодні у Києві Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” (BYHMC). Як повідомляється на офіційній сторінці центру в Facebook, меморіал включатиме 10 музейних, освітніх та конфесійних об’єктів.



“Концепція охоплює всю територію Бабиного Яру, що має перетворитися на місце, яке не просто розповідає історію, а яке дозволяє побачити і полюбити світ, якого більше немає. Зрозуміти причини трагедії. Пройти свій власний шлях пізнання”, – сказано у повідомленні.

Читати  "Дикий" туристичний етикет: прості підказки для відповідальних мандрівників

За словами авторів концепції, вже цієї весни поруч з Менорою на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” планується будівництво тимчасової меморіальної синагоги.

“Це буде невелика синагога, спроектована всесвітньо відомим архітектором Мануелем Герцем (Швейцарія). Синагога буде створена у формі книги, яка фізично буде розкриватися. Як матеріал буде використаний амбарний дуб двохсот-трьохсотрічної давнини, який ми зараз збираємо по всій країні. Буде розписана молитвами і візерунками, які прикрашали синагоги у західній Україні і які знищили нацисти під час окупації. Це буде пам’ятник Книзі і в пам’ять про Народ Книги, пам’ятник прекрасного світу, якого більше немає”, – зазначив керівник BYHMC Максим Яковер.

Читати  Музей майбутнього створений в Дубаю

Крім того, майбутній Меморіальний комплекс включатиме: Музей трагедії Бабиного Яру 1941-1943; Музей Голокосту в Україні та Східній Європі; Музей історії забуття трагедії Бабиного Яру; Музей історії місця та Куренівської трагедії; Інсталяцію, присвячену жертвам трагедії; Простір для молитви, до складу якого увійдуть синагога, церква, мечеть та неконфесійний простір; Освітній та науковий центр, майданчик для дискусій; Медіатека, бібліотека, архів і колекції; Освітньо-ігровий простір для дітей; Центр реабілітації наслідків психологічної травми.

Читати  Не лише найдовша у світі: 5 фактів про Велику китайську стіну

Автори концепції наголошують, що оскільки йдеться про сакральну територію, всі простори і будівлі будуть зведені без підземних фундаментів, тобто “лежатимуть на землі”.

Над концепцією працювала міжнародна група з понад 20 авторів під керівництвом художнього директора Меморіального центру Іллі Хржановського. Зазначається, що до складу авторської групи увійшли визнані в світі та Україні архітектори, історики, музейні куратори, художники, дослідники Голокосту.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *