Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Величезним верблюдам, висіченим в скелях, виповнилося вже понад 7 тисяч років. Ці пам’ятки – старші за Стоунхендж та єгипетські піраміди.



Скульптури тварин археологи відкрили ще 2018 року, але тоді вони були впевнені, що кам’яні статуї створили на початку нашої ери.

Згідно з останнім дослідженням, гігантські тварини з’явилися 7 – 8 тисяч років тому. Науковці повідомляють, що це робить їх найдавнішими статуями у світі.

Що було 7 тисяч років тому

Саудівська Аравія ще не була пустелею – води на цій території вистачало, а природа пашіла зеленню. В той час людство продовжувало кочувати, проте ще не встигло одомашнити верблюдів. Цікаво, що не маючи безпосереднього контакту з цими тваринами, люди все одно зображали чотирилапих у величезних скульптурах. Такі споруди називаються мустатілами.

Читати  Жити в казці: компанія Disney оголосила про будівництво власних містечок

Скульптури є набагато давнішими за славнозвісні Стоунхендж (4,5 – 5 тисяч років) та піраміди Гізи (4,5 тисячі років).

Визначити реальний вік статуй було доволі складно. На них, на відміну від наскельних малюнків, немає жодних органічних часточок, які можна легко продатувати. Науковці виявили схожість між кам’яними верблюдами та наскельними малюнками тварин в місті Петра в Йорданії.

Якими методами користувались науковці

Американський журнал Journal of Archaeological Science повідомляє, що вчені провели низку досліджень, які допомогли визначити, наскільки давні кам’яні статуї:

  • Проаналізували сліди від інструментів, якими створювалися скульптури.
  • Створили модель вивітрювання та руйнування статуй внаслідок погодних умов.
  • Провели вимірювання щільності мінерального нальоту, який накопичувався на пам’ятках протягом тисячоліть.
  • Дослідили фрагменти, що відкололися та визначили їхнє датування шляхом люмінесценції.
Читати  Стюардеса розвіяла міфи про свої обов'язки на борту

Над дослідженням працювали археологи з Університету короля Сауда, німецького Інституту імені Макса Планка та Національного центру наукових досліджень Франції.

Що ще відомо про кам’яних верблюдів

На території, яку охрестили Стоянкою верблюдів, знайшли 21 реалістичне зображення тварин, серед яких – 3 великі статуї, витесані у скелях. Дослідники вважають, що це місце могло бути точкою збору племен.

Читати  У Києві презентували новий туристично-культурний хаб із 3D-турами

Стоянка верблюдів є частиною широкої схеми взаємодії груп людей, які збиралися разом у символічних місцях, щоб створювати пам’ятники,
– розповідають науковці.

На думку вчених, Стоянка верблюдів створювалась цілими колективами, оскільки для оздоби таких скульптур було потрібне риштування та часта зміна інструментів – одна людина створити власноруч таке навряд чи змогла б.

Археологи припускають, що на створення кожного кам’яного верблюда йшло приблизно 15 днів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *