Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Виставку прикрас XVIII-XX століть, а також старовинних виробів “Дукачі і прикраси: Схід” з колекції дослідника Віктора Векленка з Дніпра відкрито у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва.


На виставці представлені понад 300 експонатів.

Першу екскурсію провів Векленко, відомий як історик і ставрограф, засновник і директор єдиного в Україні та Європі Музею Хреста, що у Дніпропетровській області.

“Колекція прикрас вперше демонструється у Харкові, хоча за межами Дніпропетровщини вже відбулися понад 30 подібних виставок. Харків обрано не випадково, бо місто та область є визнаним центром Слобожанщини, де у стародавні часи, як і у Сумській, Донецькій та Луганській областях народні майстри виробляли різноманітні прикраси-саморобки: дукачі за зразком монет, підвіски, намиста і медальйони, а також вироби з кольорових металів та срібла із застосуванням таких технік, як лиття, штампування, карбування, витискування, припаювання, вирубування, золочення тощо”, – розказав дослідник.

Читати  У Карпатах шторм та намерзання криги: рятувальники закликають туристів не ходити в гори

За його словами, такі прикраси, як однобічні дукачі з вушком, щоб прикрашати одяг, а також хрести, намиста із золота, срібла, кераміки чи каменю, залежно від статків родини, були дуже популярні серед жінок і дівчат.

“Чимало з них мали зображення Богородиці та святих і сприймалися як мініатюрні ікони та обереги. В давні часи майстри прикрашали свої вироби зображенням цариць, наприклад, імператриці Катерини ІІ, що сприймалося як норма часу. У якості дукачів використовувалися й іноземні монети, зокрема європейські дукати, від яких пішла назва українських дукачів, а також талери”, – пояснив Векленко.

Читати  Пасажирка побила стюардесу у літаку через сміття

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, дослідник розповів, що колекцію збирає 20 років, і зараз вона досягла такого рівня, що стала предметом вивчення вчених-етнографів, істориків, ставрографів, які приїздять до нього на хутір Галушківка, де також діє унікальний Музей Хреста.

Захід пройшов із дотриманням правил карантину. Виставка триватиме до 6 липня, вхід вільний.

Читати  Вартість подорожей стане доступнішою, – Стефанішина про відкрите небо з ЄС

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *