Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Хамам – традиційний вид турецький відпочинку та відновлення. Розповідаємо, у чому особливості хамаму, що потрібно для його відвідування та яка вартість хамаму в Туреччині.



Хоча хамам і вважають традиційним турецьким спа-комплексом, однак придумали його зовсім не в Туреччині. Своєю появою хамам завдячує римлянам та їх баням під назвою “терми”.

Що таке хамам

Хамам – турецька баня, що традиційно обігрівалася великим чаном із водою. Пар, що утворювався, передавався до приміщення бані крізь невеликі отвори у стінах.

Як влаштований хамам
Сьогодні майже в кожному турецькому місті можна знайти хамам. Їх інтер’єри, як правило, розкішні та вишукані. Тут ви побачите мармур, позолоту, мозаїку, бронзові крани з водою та невеликі отвори у стелі – щоб до приміщення проникало денне світло.

Читати  5 маловідомих країн для незабутнього відпочинку

Спершу в хамамі ви потрапляєте до роздягальні. Там ви змінюєте одяг на купальник. Також гості мусять брати із собою лляний рушник.

Далі ви потрапляєте безпосередньо в хамам. Це кімната або кілька приміщень, де панує напівтемрява та всюди – вологий пар. Вздовж стін розташовані мармурові сидіння та чаші з теплою водою, якою можна вмиватися.

В оригінальному турецькому хамамі ви маєте “розпаритися” протягом 20 – 40 хвилин, а далі перейти в сусіднє приміщення, де спеціальна людина влаштує вам процедури.

Спершу вам очистять шкіру грубою глиняною губкою, а потім нанесуть на тіло пишну мильну піну. Після цього на вас чекає масаж усього тіла та споліскування водою.

Читати  Жарт із ногою: пасажир показав, як позбутися "босих гостей" на своєму підлокітнику в літаку

Ті ж, хто не хоче масаж та різні процедури, можуть просто насолоджуватися банею в загальній кімнаті.

Якими бувають хамами

Згідно з давніми традиціями, чоловіки та жінки ходили у хамам окремо, з різних входів. Зараз існують різні види хамамів: і змішані, і традиційно жіночі та чоловічі.

Існують історичні хамами, побудовані ще у минулих століттях. Там можна відчути справжню атмосферу старовинної бані. Вартість таких хамамів зазвичай вища, ніж сучасних.

Скільки часу потрібно бути у хамамі

Тут краще не поспішати. На відвідування хамама найкраще виділити 1,5 – 2 години. За цей час ви встигнете розслабитися, позбутися втоми та відпочити. Наприкінці відвідування гостям радять випити чашку чаю з традиційними солодощами.

Окрім того, не забувайте, що хамам – насолода не тільки для тіла, а й для душі. Тут можна вести неспішні бесіди з друзями або іншими відвідувачами, думати про приємне, налаштовуватися на подальший відпочинок.

Читати  Найцікавіші підземелля Львова, які можна відвідати без екскурсовода

 

Вартість хамаму в Туреччині

Традиційні хамами для місцевих мешканців Стамбулі коштують близько 6 – 7 доларів. Кожна процедура оплачується окремо та коштує від 2,5 долара.

Найвідоміший хамам у Стамбулі, Хюррем Султан, який султан Сулейман побудував для своєї дружини Роксолани, обійдеться близько 80 євро.

Відвідини історичного хамаму Сулеймане в серці Стамбула коштують 40 євро.

Туристичні хамами при готелях зазвичай пропонують гостям повний комплекс спа-процедур за ціну близько 70 доларів.

У туристичній Анталії хамам обійдеться 15 – 30 доларів людини.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *