Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Студенти Прикарпатського національного університету розробили веломаршрут до Музею Івана Франка у селі Лолин.

Про це повідомила начальниця відділу інвестицій і туризму Долинської міської ради Наталія Диндин.



«Велотуристичний маршрут починається у місті Долина, біля краєзнавчого музею Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина». Довжина веломаршруту – 19,2 км. Він проходить через Долину, села Мара Тур’я і Грабів, закінчується у селі Лолин біля Музею Івана Франка. Веломаршрут реалізований в межах туристичного проєкту «Дикий шлях». Розробники маршруту – студенти Прикарпатського університету з Долинського району», – зазначила Диндин.

За її словами, веломаршрут прокладений на території Вигодської та Долинської тергромад і вже повністю облаштований: є інформаційні стенди та необхідна навігація. Щойно дозволить погода, розробники обіцяють влаштувати цим маршрутом велопробіг.

Читати  Комаров приготував суп з крокодила і показав Зміїний острів: новий випуск "Мандруй Україною"

«По цьому маршруту у селі Грабів паралельно розпочинається ще один пішохідний маршрут – до каменю Колибач. Це – п’ять пісковиків. Наші дослідники з Прикарпатського університету виявили на ньому висічені петрогліфи. Це друга така знахідка в Україні. Ще одна є поблизу Мелітополя у селищі Мирне на Кам’яній могилі», – сказала Диндич.

З Лолина велотуристи зможуть повернутися до Долини через Максимівку, Шевченкове, Пациків, Вигоду та Новоселицю.

Читати  Україна напрацює концепції культурних маршрутів у спільному з Європою просторі – Ткаченко

За словами начальника відділу туризму Івано-Франківської ОДА Віталія Передерка, веломаршрут до Музею Франка в Лолині – це проєкт-переможець першого конкурсу студентський стартапів, який проводили в Івано-Франківській ОДА. Крім нього, ще переміг проєкт «Dniester-Camp», який розробили студенти Івано-Франківського національного університету нафти і газу разом із Дубовецькою громадою. Для громад, які реалізовуватимуть ці проєкти, з обласного бюджету скерували по 50 тис. грн.

У 2022 році на конкурс студентських стартапів з обласного бюджету планують скерувати 200 тис. грн.

Музей Івана Франка у селі Лолин створили 2004 року. Експозиції розповідають про важливі події з життя Івана Франка, пов’язані з населеним пунктом, зокрема про знайомство Франка з Ольгою Рошкевич, яка народилась у цьому селі і стала першим коханням письменника. На думку біографів Івана Франка, знайомство з Ольгою Рошкевич було поштовхом до написання збірки поезій про кохання «Зів’яле листя». Також, у Лолині Франко написав оповідання «Вугляр», «Лесишина челядь», «Два приятелі», окремі розділи повісті «Петрії Довбущуки», вірш «Галаган». На основі місцевого варіанту легенди «Пісня про шандаря» створив драму «Украдене щастя».

Читати  У Нідерландах вчені знайшли антитіло до коронавірусу

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *