Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Величні піраміди – візитівка Єгипту та об’єкт мрій усіх туристів. У цих спорудах ховали фараонів. Однак в період Нового царства піраміди майже перестали будувати.



Вчені розповідають, що трапилося і чому піраміди перестали цікавити правителів Єгипту. Дослідження про це опублікували в журналі Live Science.

Відмовилися від символу влади

Піраміди були символом влади та могутності єгипетських правителів.

Традиція будувати піраміди починається від часів царя Джосера, який правив з 2630 до 2611 року до нашої ери. Саме він побудував першу піраміду у Саккарі.

Читати  Рослина-ліс: цікава історія дерева Замалек в Каїрі, якому виповнилося понад 150 років

Останнім правителем, який наказав звести піраміду, був Яхмос I. Роки його правління тривали з 1550 до 1525 року до нашої ери. Ця піраміда була збудована в Абідосі.

Після Яхмоса жага будувати піраміди у фараонів майже зникла. Наступних правителів ховали у так званій Долині царів, що розташована на території сучасного міста Луксор.

Читати  Яке місто стало найкомфортнішим для життя, обігнавши трикратного лідера: світовий рейтинг

Піраміди не захищали від пограбування

Теорій, чому царі відмовилися від пірамід, існує чимало. Професор єгиптології Пітер Дер Мануелян вважає, що фараони вирішили робити свої гробниці більш захищеними – адже піраміди неодмінно грабували.

Тоді королівські поховання почали робити в далекій долині – їх вирубували в скелі. Туди приставляли велику кількість охоронців.

На підтвердження цієї теорії вчені наводять приклад піраміди Яхмоса. Остання із пірамід була побудована нестандартно – поховальну камеру з тілом фараона розмістили не під спорудою, а на пів кілометра далі углиб пустелі.

Читати  Майже без обмежень: Швеція скасує низку коронавірусних заборон з 29 вересня

Ймовірно, таким чином фараон хотів захистити місце свого поховання від розкрадачів гробниць.

Також науковці вважають, що чималу роль зіграв рельєф Долини царів, куди вони перенесли свої поховання. У місці поховання розташована вершина Ель-Курн, що нагадує піраміду своєю формою. Отже, всі королівські гробниці немов розташовані під пірамідою.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *