Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Чимало українських туристів вирушають на відпочинок до Єгипту. Пропонуємо дізнатися цікаві факти про статую сфінкса, яку ви неодмінно захочете побачити під час подорожі.



Біля пірамід, що розташовані в Гізі – передмісті Каїра, стоїть величний сфінкс. Цей пам’ятник вважають найстарішою монументальною скульптурою на Землі.

Сфінкса у Гізі також називають Великим сфінксом. Скульптуру виготовили з вапняку. А лице міфічній істоті “подарував” фараон Хефрен, який правив у 2575 – 2465 роках до нашої ери. Поруч розташована його поховальна піраміда.

Хто такий сфінкс

Це міфічне давньоєгипетське страховисько, яке зображували у вигляді лева з головою іншої людини або тварини. Тіло лева символізувало силу правителя. У вигляді сфінксів зображали богів та фараонів.

Читати  Гастрономічний рекорд встановлять на Івано-Франківщині

Піраміди Гізи та Великий сфінкс щороку приваблюють тисячі туристів з усього світу. Однак існує багато фактів про скульптуру, про які мандрівники часто не здогадуються.

Під час правління Клеопатри сфінкс був вже старим

Легендарна цариця правила у 69 – 30 роках до нашої ери. Тому сфінксу вже було близько 2,5 тисяч років, коли вона прийшла до влади.

Читати  Світовий рейтинг паспортів: яке місце посіла Україна

Колись він був яскравим

Зараз сфінкс має колір каменю та піску в пустелі. Але задумка фараона була іншою – після будівництва статуя була пофарбована у яскравий колір.

Ймовірно, голова була червоною – науковці знайшли залишки такого пігменту на обличчі сфінкса. А на тілі є залишки жовтої та синьої фарби.

У сфінкса була борода

Борода спеціальної форми була символом царської влади. Однак борода статуї розсипалася і її залишки зберігаються в музеї у Лондоні.

Читати  На Закарпатті відкрили одну із найвисокогірніших доріг України, яка веде до озера Синевир

У сфінкса відрізаний ніс

Дехто вважає, що ніс сфінкса знищили пострілом з гармати війська Наполеона у 1798 році. Однак вчені довели, що ніс статуї зрізали спеціально принаймні за 300 років до тих подій.

Можна потрапити на нічне шоу

Більшість туристів відвідують пам’ятки Гізи рано-вранці, поки ще немає палючого сонця. Однак єгиптяни пропонують змінити формат і побачити їх вночі.

У темряві тут влаштовують світлове шоу, під час якого ведучий розповідає історію цього місця, а статую підсвічують яскравими кольорами.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *