Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Один з найкрасивіших культурних центрів Румунії місто Сібіу славиться своєї особливою архітектурою. Старовинні будинки мають невеличкі віконця, які виглядають так, ніби очі з підозрілим поглядом.



Кілька століть тому ці невеличкі отвори на дахах мали цілком практичне призначення. Натомість в часи сьогодення “підозрілі вікна” стали символом боротьби румунів з корупцією в країні.

Для чого робили вікна на дахах

Більшість будинків “з очима” побудовані між XV та XIX століттями.

Читати  Містичний міст Ракотцбрюке в Німеччині, побудований дияволом

Вікна дивної форми насправді мали функцію вентиляції для горищ, де зберігалося м’ясо, сир, зерно та інші продукти.
Завдяки невеличким отворам у приміщення потрапляло сонячне світло, але не занадто багато.
Попри свої практичні цілі, деякі мешканці стверджують, що ці “підозрілі очі” були створені для того, аби викликати страх у людей, даючи їм зрозуміти, що за ними завжди спостерігають і поводитися треба відповідно.

Читати  На Житомирщині популяризують волонтерський туризм

Символ боротьби з корупцією

На початку 2017 року у Румунії відбулися одні з наймасштабніших акцій протесту в історії країни. Сотні людей вийшли на вулиці, щоб виголосити невдоволення рішенню новообраного уряду про декриміналізацію корупції та запровадженню законів, які дозволяли політикам уникнути розслідування.

Символом протесту стали вікна з підозрілим поглядом, які прозвали “очі Сібіу”. Протестувальники з плакатами заявляли, що вони створюють “зону, вільну від корупції”, а “очі Сібіу” символізують їхню пильність.

Читати  Стюардеса розповіла про щедрі подарунки від шейха після польоту

У наслідку президент Румунії Клаус Йоханніс звільнив голову Національного антикорупційного управління, а парламент запропонував зміни до кримінального кодексу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *