Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

У Туркменістані є кратер серед Каракумської пустелі, який називають “Брамою пекла”. Це є надсекретний об’єкт радянської влади. Під час пошуку родовищ нафти робочі натрапили на кишеню природного газу. Щоб приховати сліди, її підпалили у сподіванні, що вона згорить за кілька тижнів.



Але родовище природного газу горить вже понад 50 років. За цей час тут утворилася вогняна западина, яку називають кратером Дарваза.

Читати  Повернення українців на Батьківщину: МАУ планує виконати спецрейс до Ізраїлю

Надсекретна таємниця СРСР серед пустелі

Туркменські спеціалісти заявляють, що кратер утворився ще у 1960-их роках, але його виникнення замовчували до 1980-их років. За радянської влади газ і нафта були високо цінованими товарами в Туркменістані. Ймовірно, тому усі документи про створення кратеру не розробили або дуже якісно засекретили.

Є лише інформація, що у Каракумській пустелі радянські геологи бурили нафту в 1971 році. Коли вони натрапили на родовище газу, то утворились 3 великі западини. Щоб запобігти витоку метану в атмосферу, подейкують, що геологи запалили родовище, думаючи, що воно згорить за лічені тижні. Кратер Дарваза має 69 метрів ширини та 30 метрів глибини, і він досі охоплений вогнем.

Читати  Вхід лише після оплати: у Венеції обмежать кількість туристів

З початку 2010-их кратер почали активно відвідувати туристи. Щороку сюди приїжджає близько 6 тисяч мандрівників, щоб побачити на власні очі, як палаючий Колізей вночі освітлює небо серед неосяжної Каракумської пустелі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *