Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
  1. Старовинне підземне водосховище XIX століття

Розташоване воно в самому центрі столиці, на Володимирському узвозі. Любителям занедбаних індустріальних об’єктів ця локація точно припаде до смаку.



Від перших будівель мало що збереглося: з 3 водонапірних веж зараз залишилася лише 1. Саме в ній знаходиться столичний Музей води, про який мало хто знає. Поруч є підземний резервуар – “повільні фільтри”, де раніше відбувалося відстоювання дніпровської води, її очищення від мулу, живої риби.

За часів СРСР підземну споруду використовували як протирадіаційне укриття. В окремих кімнатах можна побачити туалети та умивальники з бочками для запасу води, а також вентиляційні установки й герметичні вхідні двері.

  1. Костел святого Миколая

Дивно, але мало хто знає про цю величну споруду, по фото можна вирішити ніби ця пам’ятка знаходиться у Відні або у Львові.

Миколаївський костел будували 10 років – з 1899 до 1909 року. Виконаний він у готичному стилі. У 2001 р. його відвідав папа римський Іоанн Павло II. Величні вежі підіймаються на висоту 64 метри. Спочатку споруду прикрашало 40 унікальних вітражів, на жаль, вони не збереглися до наших днів. В 1933 р. костел був закритий і розграбований, а в 1943 р. в результаті артилерійського обстрілу вітражі були роздроблені. Потім пожежа знищила унікальний настінний розпис.

Читати  Інтерактивний освітній центр відкриє НБУ в Києві

Рекомендуємо не просто відвідати цю споруду, а й побувати на органному концерті. В кінці XX століття тут дозволили проводити богослужіння, їх чергують із концертною діяльністю Будинку органної музики.

  1. Кладовище підйомних кранів

    Кладовище підйомних кранів займає пристойну площу на вулиці Промисловій. Тут можна побачити десятки старих та іржавих залізяк, подумати про вічне або провести незвичайну фотосесію. Прогулянка займе 2,5-3 години.

    1. Київська фортеця

    Найбільша земляна фортеця Європи знаходиться в Києві, в самому його серці – на Печерську, серед житлових будинків.

    Фортеця має наземну та підземну частини. По периметру тут знаходилися гармати, а підземну частину використовували як склад і збройову.

    Щодо неймовірного зміцнення цього місця ходили легенди. Серед істориків все ще поширена думка, що саме така захищеність змусила Наполеона відмовитися від походу на Київ.

    Віднедавна у київській фортеці знаходиться музей і проводяться екскурсії.

    1. Двір з воронами

    В одному з центральних дворів столиці, розташованому на вул. Рейтарській, 9, понад 15 років мешкають гігантські ворони: Кирило, Карлуха та Корбін. Мешканці будинку і гості двору доглядають за ними.

    Спочатку у дворі з’явився ворон Корбін, його привіз мисливець, знайшовши пораненим у лісі. Птах жив на дереві, але був прив’язаний до нього 50-метровою мотузкою. Клітку побудували, коли з’явився другий птах – Карлуха, який нібито випав з гнізда та його принесли небайдужі. Через кілька років у компанію додався Кирило. Його принесли із зоопарку в дуже поганому стані. Коли всі ворони були вилікувані, місцевий житель не став випускати їх на волю, побоявшись, що птахи не виживуть.

    1. Жуків острів

    Ця локація популярна менше, ніж острова Труханова та Рибальського, але не поступається їм по красі. Тут можна відпочити на природі, побачити затоплений тунель, 500-річний дуб з кроною близько 10 кв. м і безліч рідкісних рослин, помилуватися приголомшливими пейзажами.

    Свою назву острів отримав завдяки маленькій річечці Жуківка (або Жучка), яка впадає в Дніпро. Колись тут були угіддя, де київська знать влаштовувала полювання. Згодом ця територія відійшла до володінь Києво-Печерської Лаври, й на луках почали випасати стада, що належали монастирю.

    Славу острову приніс сталінський залізничний тунель, щоправда, він так і не був добудований. Його почали будувати в 1936 році з метою створення зручного переходу з острова на Осокорки. Але потім потреба в тунелі відпала, об’єкт закинули. Сьогодні ця споруда довжиною понад 700 м частково затоплена, а сам Жуків острів є ландшафтним заказником.

    1. Будинок з кішками або замок Кощія Безсмертного

    Будівля розташована на вул. Гоголівській, 23. Її фасад прикрашають фігурки кішок із величезними очима, кілька сов і чортенят. Другу назву будинок отримав через прізвище його архітектора – В. А. Безсмертного.

    Побудовано будинок в 1909 р. в стилі модерн з елементами готики та неоготики. Фасад зроблений асиметричним.

    1. Ніс Гоголя

    Один із найбільш містичних і старовинних куточків Києва – це, безперечно, Андріївський узвіз. Одне тільки проживання Михайла Булгакова на цій вулиці викликає величезний інтерес серед туристів. У 2006 р. тут раптом з’явилася скульптура носа Миколи Васильовича Гоголя. Автор пам’ятника – Олег Дергачов. Спочатку скульптура була розміщена на стіні будинку за адресою Андріївський узвіз, 34. Однак пізніше переїхала трохи вище – на Десятинну, 13.

    Подейкують, що восени прихворівший Гоголь прогулювався по Андріївському узвозу, і саме тоді йому й спала на думку ідея повісті “Ніс”.

    1. Найстаріший житловий будинок у Києві

    Ця старовинна будівля побудована в 1760 р. на Контрактовій площі, 7. У ній живе 7-е покоління родини Нечаєвих – відомих у Російській імперії кондитерів.

    Спочатку садиба була побудована з дерева, нею володів дворянин Леонтій Вишневський. Згодом він перебудував будинок, перший поверх зробив кам’яним, завдяки чому він уцілів під час пожежі на Подолі в 1811 р. Нагадаємо, що тоді вогонь знищив 2000 будинків, 12 церков.

    У 1962 р. будинок націоналізували, залишивши господарям лише кімнату на другому поверсі. По сусідству заселили 5 сімей. Після перебудови Нечаєви змогли повернути будівлю у власність родини та проживають тут досі.

    1. Будинок удови, що плаче

    Невідомо, чому настільки красива забудова на вул. Лютеранській, 23 отримала таке сумне прізвисько. Існує наступна версія: коли йде дощ, то створюється враження, що по жіночому маскарону на фасаді будинку стікають сльози.

    Розкішний особняк побудували в 1907-1908 рр. Спочатку він належав купцеві Олександру Аршавському. Сьогодні це одна з офіційних резиденцій Президента. На жаль, побачити особняк можна тільки зовні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *