Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Корінних мешканців острова Пасхи називають раппануйцями. Вони відомі на весь світ тим, що вирубували величезні кам’яні статуї – моаї.



Вчені віддавна сушили мізки, для чого були потрібні гігантські моаї. Одна з теорій розповідає, що статуї допомагали раппануйцям вирощувати урожай.

Що відомо про острів Пасхи

Це невелика ділянка суші в південній частині Тихого океану. Острів є територією Чилі. Ця земля є найвіддаленішим населеним островом у світі. Відстань до материка становить понад 3700 кілометрів. На острові мешкає 3791 житель. Щороку сюди приїздять до 12 тисяч туристів.

Читати  У яких аеропортах світу найповільніша подача таксі

Вчені зробили аналіз статуй

На острові налічують понад 1000 статуй. Вони мають розмір від 3 до 12 метрів. Ці скульптури були створені місцевими мешканцями ще у XI – XVI століттях.

Команда американських археологів висловила припущення, що моаї потрібні для того, щоб підвищити урожайність землі на острові.

Науковці провели хімічний аналіз базальтової породи, з якої вирубані статуї. В результаті знайшли високу концентрацію несподіваних елементів: наприклад, кальцію та фосфору. Саме ці речовини є необхідними для вирощування хорошого врожаю.

Читати  Додатки для пошуку житла за кордоном

Моаї виконували функцію добрив

Більшість загадкових гігантів були виготовлені у каменоломні, що розташована на схилі вулкана Рано-Рараку. Отже, вулкан постачав місцевим мешканцям не тільки каміння, а й допомагав вирощувати урожай.

В інших місцях острова ґрунти швидко виснажувалися і зазнавали ерозії, оскільки рослини витягали з них поживні речовини. Але в каменоломні, де внаслідок будівельних робіт земля постійно піддобрювалася дрібними фрагментами базальтової породи, були ідеальні умови для вирощування сільгоспкультур,
– розповідає професор Шервуд, один із авторів дослідження.

Читати  COVID-19 у світі: Україна оновила перелік країн "червоної" та "зеленої" зон

Біля каменоломні раніше вирощували різноманітні сільськогосподарські культури. Мешканці острова могли помітити, що земля біля вулкана більш родюча, і розставити камені з нього по всьому острову.

Отже, згідно з цією теорією, моаї виконували функцію добрив. Хоча для цієї мети можна було не вирубувати величезні статуї, а посипати землю дрібно змеленою вулканічною породою.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *