Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
У Стамбулі на станції електропоїздів Marmaray Yenikapı сьогодні відкрилася діджиталізована виставка унікальних мініатюр XVI століття авторства Наккаша Османа.


Про це повідомляє управління з комунікацій адміністрації президента Туреччини, яке організувало виставку.

«Це унікальна робота з погляду османської культури та історії мистецтва. Це унікальні мініатюри із захопливою історією, яка проливає світло на концепцію способу життя та розваг Стамбула XVI століття», – йдеться в повідомленні.

Читати  З Чернігова запустили автобуси до знаменитих Блакитних озер: чому варто їхати

Виставку представлено в цифровому форматі, з ефектом візуалізації на 360 градусів. Вона налічує 15 різних мініатюр Наккаша Османа, 32 мініатюри з альбому Surnâme-i Hümayun та тривимірний голограмний фільм, який розповідає історію створення мініатюр.

Мініатюру як одне з древніх мистецтв, що мають історичну та культурну цінність, було внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО в останні дні 2020 року за ініціативи Туреччини.

Читати  Як провести вихідні: відомі пам'ятки світу, які можна відвідати онлайн

Наккаш Осман – один з видатних художників-мініатюристів XVI століття. Він творив при султанському дворі, зокрема й в період Сюлеймана Пишного. Його ще називають східним Леонардо да Вінчі за оригінальний художній стиль. Митець відтворював сцени з життя того часу, тому його мініатюри мають також історичну цінність. Сьогодні в палаці Топкапи зберігається близько 600 мініатюр, які, вважається, належать Наккашу Осману.

Читати  Битва за пасажирів після карантину: Ryanair готовий знижувати ціни аж до 0,99 євро за квиток

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *