Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
У Миколаївському обласному краєзнавчому музеї «Старофлотські казарми» відкрили унікальну виставку уламків метеоритів.

Про це повідомила старший науковий співробітник експозиційного відділу музею Ганна Вєдєнєєва.



За її словами, експозиція демонструється вперше і приурочена до 75-ї річниці з часу падіння метеоритного дощу «Кримка» – одного з чотирьох, які будь-коли падали на території України.

«21 січня 1946 року біля села Кримка Первомайського району Миколаївської області впав великий метеорит. Його падіння спостерігали не лише на території Миколаївщини, а й в Одеській, Кіровоградській і навіть у деяких районах Київської і Полтавської областей. У с. Кримка організували збирання уламків під керівництвом учених астрономічної обсерваторії Одеського державного університету. З 1946 до 1954 роки там було зібрано 78 екземплярів загальною вагою 39,646 кг», – розповіла Вєдєнєєва.

Читати  Україна, Білорусь і Молдова задумалися над спільними турпродуктами

За її словами, метеорит рідкісний, бо містить унікальну інформацію про фізико-хімічні процеси, що відбувалися на ранніх етапах формування Сонячної системи. Відповідно до норм законодавства, такі метеорити мають зберігатися лише в науково-природничих музеях республіканського значення при Академії наук. Тому всі уламки забрали на зберігання до національного науково-природничого музею НАН України, а до Миколаєва надіслали муляж.

Читати  Скільки часу триває найдовший переліт у світі і як пасажири розважаються на борту

За твердженням вчених, «Кримка» має наукову цінність через речовину, з якої складається. Адже відноситься до малозмінених у космосі хондритів і є свідком ранніх процесів у протопланетній газопиловій туманності. Міжхондрова частина метеорита ніколи не нагрівалася до температури плавлення—випаровування і є індикатором умов зародження та еволюції первісної речовини, з якої згодом утворилися планети Сонячної системи, зокрема і Земля.

Читати  Емігрантка з України виграла в Італії 2 мільйони євро

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *