Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Здавна місто Соледар славиться своїми соляними печерами. Вони утворилися в результаті шахтних виробок. Колись тут кипіла робота, добувалося те, що в усі часи цінувалося понад усе – сіль. Зараз ці величезні підземні простори стали надбанням туристів. Деякі з них розташовані 300 метрів під землею.



Історія виникнення

У 1880 році на Донбасі поблизу села Брянцівка було відкрито велике підземне родовище солі. Уже в наступному році була введена в експлуатацію перша шахта і почався промисловий видобуток кам’яної солі. Ця подія фактично поклала початок підприємству Артемсіль і розвитку нинішнього Соледара.

Читати  Україномовні аудіогіди запрацювали на автобусних екскурсіях у трьох містах Португалії

Видобуток солі Артемівського родовища відбувається на глибині 200 – 300 метрів. За більш ніж сто років утворилася система виробок протяжністю близько 300 кілометрів, видобуто понад 250 мільйонів тонн солі, обсяг пустот перевищив 110 мільйонів кубічних метрів. Попри великий обсяг виробок, наразі розроблено лише 3% солі, яка є в родовищі. Так що соляних запасів Соледара вистачить ще надовго.

Особливості

Стіни, стеля, фігури та дерева – все складається з солі. Практично екскурсія проходить по дну стародавнього моря.

Читати  «Дуже добре!» Казахстан використав крилату фразу з фільму Борат як слоган для нової туристичної кампанії

Повітря в соляних виробках насичене частинками солі, розмір яких від 1 до 5 мікронів. Концентрація мікрочастинок в 1 метрі – до 15 міліграмів. Вологість повітря 60% і температура 14 – 16°C. Підлога гірничих виробок всипана сіллю з розміром часток від 1 до 40 міліметрів, тому потрібно мати з собою відповідне взуття, яке не створюватиме дискомфорту.

Що цікавого?

Під час екскурсії ви відвідаєте: соляне футбольне поле, підземні лабіринти, концертну залу, підземну галерею, соляну шкатулку та побачите оригінальні фігури виконані із солі.

Читати  Зруйнують цілий курорт заради птахів: подробиці безпрецедентного випадку в Іспанії

Спелеосанаторій “Соляна симфонія”

Тут з успіхом лікують бронхіальну астму, обструктивний бронхіт, хронічну пневмонію, алергічний риніт, атопічний дерматит, псоріаз середньо важкої форми, зниження імунітету та захворювання щитоподібної залози. При лікуванні у жінок спостерігається значне зменшення кількості зморшок. Але особливо лікування ефективне для дітей.

Цікаво: у грудні 2003 року в камері 41-біс був зафіксований рекорд, занесений в книгу рекордів Гіннеса як перше підземне повітроплавання на повітряній кулі типу “хопер”.

Неодмінно відвідайте соляну шахту Соледар!

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *