Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Міжнародний валютний фонд оприлюднив дані економічних показників та декількох опитувань громадян ЄС за 2020 рік. Сервер FX Street, на базі отриманих даних, створив декілька рейтингів країн за різними ознаками.



Вперше в історії Чехія стала багатшою Італії та Іспанії, а населення країни – щасливішим за французів та британців. Окрім цього, динаміка розвитку республіки є однією з найперспективніших серед країн колишнього Східного блоку.

Деталі чеських показників

Чистий середній дохід чеха, враховуючи дітей та пенсіонерів, з 1989 року виріс на більш ніж 600% – з менше ніж 2 000 крон до понад 15 000 крон у 2018 році.

Читати  В Туреччині для туристів ввели заборону на відвідування лісових масивів

Цю зміну тісно пов’язують з переходом від планової економіки до ринкової після падіння комуністичного режиму. Ключові зміни почались ще у перші роки 90-х, а саме: приватизація, реституція, залучення закордонних інвесторів та економічна лібералізація загалом.

Останні 30 років – без сумніву найуспішніший для чехів період. Про це свідчить, зокрема, Індекс світової економічної свободи інституту Фрейзера – з 1990 року країна перемістилась зі 101 сходинки на 20.

Читати  Без тестів, вакцинації та карантину: Угорщина зняла обмеження для автомандрівників

Згідно з Глобальним індексом інновацій, Чехія посідає 2 місце після Естонії у рейтингу найінноваційніших економік країн Східного блоку.

Рейтинг формується за такими параметрами:

  • рівень життя домогосподарств;
  • економічні показники;
  • соціальне перерозподілення багатства.

Щоправда, до найрозвинутіших економік Чехії ще є куди розвиватись – тут лідирують німці, заробітня плата яких є показовою моделлю.

У таблиці “щастя та задоволення життям” чехи посіли 16 місце, обігнавши бельгійців, британців, французів та італійців. Колись відділена Словаччина, до прикладу, посіла лише 22 місце у цьому рейтингу.

Читати  Треба довести до ладу, – Ткаченко назвав неочікувані міста, які стануть магнітом для туристів

До слова, перші три місця найщасливіших громадян традиційно зайняли фіни, ісландці та датчани.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *