Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Шанлиурфа (місцеві скорочують назву до короткого – Урфа) – перетворюється на популярну точку на мапі Туреччини. А гучні знахідки археологів наново відкрили місто для мільйонів туристів та любителів історії.



Місце, де все почалося

У Шанлиурфі географія та історія створюють ідеальний коктейль вражень. Це один із найдревніших регіонів Анатолії (азійська частина Туреччини), де панували римляни, сельджуки, Османська імперія.

Але якщо озирнутися на 12 000 років назад, то саме тут древні люди вирішили круто змінити свій стиль життя й осіли для ведення господарства. Підтвердження цьому – комплекс неолітичних знахідок Гебеклі-Тепе.

Ці знахідки так захопили Туреччину, що на Нетфлікс можна знайти серіал “Дар”, де драматично-фантастично розповідається про археолога, який знаходить таємничий артефакт під час розкопок на Гебеклі-Тепе.

Його доля містично пов’язана із художницею, на ім’я Атіє, яка з дитинства підсвідомо малює знаки, які так хвилюють науковця.

Гебеклі-Тепе та інші перлини Месопотамії

В рамках проєкту Taş tepeler (в перекладі – “Кам’яні пагорби”) вчені вивчають артефакти, які близько 12 000 років тому змінили історію людства. вже кілька років в регіоні туристів приваблює комплекс Гебеклі-Тепе (Göbekli Tepe), внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Пророки та хрестоносці

Тут жив один з найбільших мусульманських пророків Ібрагім (у християнській культурі – Авраам). Саме тому це й є місто паломництва. До печери, де він народився, приходять хворі просити про зцілення, а нещасні про спокій. Це місце настільки сильне енергетично, що руки просто не захотіли тягнутися за смартфоном.

Читати  Люблять котів і не говорять англійською: 5 звичаїв, які можуть шокувати у Туреччині

Натомість хороша інсталокація – це комплекс озер із священними коропами – Баликли Гьоль та велика мечеть Мевлід-і Халіль.

Є легенда, що пророк вів війну проти його ідолопоклонства й кинув виклик царю Німроду. Останньою краплею для правителя стало те, що його дочка полюбила Ібрагіма. Німрод наказав запалити вогнище й стратити пророка, кинувши його туди. Але Бог сказав: “О, вогонь, будь прохолодний і безпечний для Ібрагіма”. Дивом вогонь перетворився на воду, а колоди – на коропів.
Згодом цими місцями проходили хрестові походи, а можновладці активно будували міста й розвивали торговельні шляхи – річка Євфрат оживила життя й створила сприятливі умови для розвитку. Саме тут знаходиться колиска раннього християнства Едеса.

Кава, фісташки та магазини без алкоголю

Коли за курганами й кам’яним ландшафтом з’являються багатоповерхівки, то не віриться, що десь за 70 км знаходиться кордон із Сирією, а у місті живе понад 2 млн людей.

Якщо у вас виникло питання безпеки, то відповідь: “Так, тут безпечно”. У туристичних місцях завжди є поліція, до гостей ставляться із цікавістю (але проявляється це лише у поглядах).

Читати  Їжа, друзі й ванна з пелюстками. Надя Дорофєєва опублікувала великий влог з відпочинку на Балі

Тут так тісно переплелися історія й рутинне сучасне життя, що “прокинутися” від незвичних відчуттів поміг тільки запах кави. На смак виявилося – ще оригінальніше – дуже насичений напій – еспресо вам буде здаватися водичкою у порівнянні з цими дозами кофеїну. А от на заправках та у туристичних місцях вам можуть зробити звичайну розчинну каву з сухим молоком – тому будьте уважні.

А ще – це регіон фісташок. Й тут ви знайдете різні види цих дерев й плодів. Дуже часто їх продають вже без шкарлупи. Майже вся пахлава у регіоні теж з фісташок, тому готуйтеся спробувати максимальну кількість десертів з цих інгредієнтів.

Sıra gecesi

Це традиційні вечірні посиденьки. Їжа, автентичні музика та спів. Так би мовити, прояв нічного життя у місті. Так що, як почуєте такі слова, вас запрошують на цікаве дійство. Якщо ж захочете перекусити вдень, готуйтеся до м’яса. Веганам тут буде складно. Щодо цін, то сочевичний суп і невеличкий кебаб у місцевих обійдеться у 20-40 лір (60-120 гривень).

Що вам знадобиться?

  • Місцева валюта. У магазинах можна платити карткою, але на базарі варто мати турецькі ліри. Можна обміняти у готелі чи на вулиці, але вигідніше у будь-якому банку. Все-таки ви у місті-мільйоннику. Єдине – у вас можуть попросити паспорт. Й будьте готові до того, що не всі тут знають англійську. Використовуйте свої таланти пантоміми та винахідливість. Насправді вистачить й кількох слів типу “долар”, “ліра” й побачивши гроші у ваших руках – люди все зрозуміють.
  • Арафатка, капелюх чи будь-який головний убір. Хоча найгарячіше тут влітку (40 градусів звична температура), навіть подорожуючи навесні чи восени – варто поберегти голову. Сонце тут яскраве вдень, але ввечері вам може навпаки знадобитися шалик – прохолода може бути відчутна.
  • Алкоголь з дьюті-фрі (якщо ви не можете обійтися без нього у подорожах). Згодом поясню, чому це місце паломництва. Але реально міцного алкоголю тут ніде не продають. Найбільша перемога – це знайти у якомусь барі турецьке пиво Efes.
Читати  "Гроші досі не повернули": туристка розповіла про прикрий випадок з туром до Єгипту

Як дістатися до Шанлиурфи

Найзручніше – літаком через Стамбул чи Анкару (Turkish Airlines пропонує рейси в середньому від 300 доларів в обидві сторони).

Звісно, можна їхати з великих міст на автобусі. Наприклад, зі Стамбулу квиток коштуватиме близько 500 гривень. Та готуйтесь – це 17-20 годин у дорозі.

В Туреччині до кінця поточного року будуть діяти вимоги до туристів, які в’їжджають в країну (необхідно мати негативний тест на COVID-19 або сертифікат про вакцинацію). У готелях та ресторанах на південному сході так само уважно ставляться до санітарних норм, як й у курортній частині країни. Єдине, вам не знадобиться усюди показувати QR-коди чи сертифікати, як це часто буває у країнах ЄС.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *