Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Нещодавно відвідала модуль школи метаболомної медицини Амірової. Модуль був на тему взаємозв’язку нашого мозку і кишківника: як наша травна система напряму втручається  у наш мозок і навпаки,- розповідає натхненниця, засновник комплексу Edem Resort Medical & SPA – ОЛЬГА ФІЛАТОВА, психотерапевт, діючий член британської асоціації анти-ейдж медицини. – Тож яким чином взаємодіють між собою кишківник, мозок і психіка? 



ПСИХІКА

Наш мозок не статичний! Наші нейрони або розвиваються, або деградують. Природою було задумано так, що попередньо встановлені свідомі процеси були негативними. Свідомість людини працювала як локатор, і визначала, які небезпеки навколо є більш небезпечними (вибачте за тавтологію, але вона тут необхідна), адже мається на увазі: якщо ведмідь «десь там» – це небезпечно, але змія під вашою ногою – це ЩЕ більша небезпека, це наче АЛЯРМ нашої свідомості. Тобто «в першу чергу рятуйся від змії, а потім хутко тікай від ведмедя».

І уявіть, як покриті сивиною витоки нашого свідомого негативного мислення. Хоча зараз немає небезпеки перед дикими тваринами, але й негатив не вщух, наша свідомість продовжує його шукати: «Та жінка їсть – і не гладшає, а я…»,  «в неї діти краще вчаться»….Впізнали себе?

Весь цей негативний процес впливає на нас і на наш МОЗОК зокрема. Причому майже все, з чого складається наш мозок, береться з кишківника! 

КИШКІВНИК – унікальний орган на 300 м2. Це як поле для гольфу – так би виглядав наш кишківник в «рокзрученому» вигляді.

Все це «гольф-поле» вкрите датчиками, які МОМЕНТАЛЬНО  визначають, яка їжа потрапила до організму, і в якому вигляді. Навіщо стільки інформації?! Виявляється кишківник має свої рецептори, і в залежності від того, ЩО і ЯКЕ ми з’їли – солодке, солоне, гірке чи кисле – буде визначати подальшу роботу кишківника. Адже по всій площі кишківника живе велика кількість організмів, які впливають на те, що з їжі потрапляє в наш мозок. У мозку і кишківника СПІЛЬНА система вироблення нейротрансміттерів. Крім цього геном мікробіому має масу в 2 кг, – це трішки більше, ніж сам мозок.

Власне мікробіом, точніше симбіоз «добрих» в ньому бактерій (біфідо-, лактобактерій) беруть участь в травленні таким чином, що наш організм отримує безліч сигнальних молекул, які обмінюються між собою інформацією. Тож, коли такий вид молекул потрапляє в кров, наші нейрони починають обмінюватися інформацією, відповідно весь результат діяльності нашого мікробіоуму потрапляє в організм, зокрема в мозок.

Зв’язок кишківника-мозку-психіки полягає й в тому, що кишківник має свою автономну нервову систему. Коли в житті все гаразд і ми спокійні –  кишківник працює наче на автопілоті, в нормі відбуваються й процеси травлення та засвоєння їжі. Та як тільки ми потрапляємо у стресову ситуацію – відчуваємо дискомфорт та спазми в кишечнику. Яскравим прикладом є емоція злості. Вона служить причиною постійного підвищеного тонусу шлунку. Злість – одна з психічних причин виразок, до речі!

ЯКИЙ ЗВ’ЯЗОК МАЄ КИШКІВНИК ТА ІМУННА СИСТЕМА?

Читати  Казкове Шато Гюго

Велика кількість досліджень говорить про те, що мікробіом має пряме відношення до нашої імунної системи: або він сприяє її зміцненню, або навпаки пригнічує і ослаблює. 60% всього, що стосується нашої імунної системи, формується в мікробіомі! 

Профілактика. Зараз рекомендують вживати не так флору, як ПРЕБІОТИКИ (енулін, пектин). Це той мінімум, який ми можемо зробити просто зараз: почати їсти овочі, пити достатньо води, і добавити в раціон їжу, що містить пробіотики.

Дбайте про своє здоров‘я комплексно! Не можна мати «світлу» голову з забрудненим кишківником і ферментопатіями. Навпаки, завжди згадуйте: якісний ПК той , в якому і екран, як новий, і програмне забезпечення оновлене.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *