Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Археологи стверджують, що остів Хортиця був важливим центром торгівлі між скіфами та греками.

Унікальне поховання скіфського воїна, вік якого становить близько 2500 років, знайшли археологи на території острова Хортиця в Запоріжжі. Як повідомила на офіційному сайті адміністрація Національного заповідника “Хортиця”, знахідку виявила археологічна експедиція на чолі з провідним науковим співробітником відділу охорони пам’яток історії, археології та природи, кандидатом історичних наук Дмитром Никоненком.



“Поховання здійснено в земляній катакомбі завглибшки приблизно три метри. Наші пращури доклали великих зусиль, аби поховання захистити від грабіжників, бо вхід до катакомби було закладено великою кількістю важких гранітних валунів”, – сказано у повідомленні.

Читати  У туристичному кластері на Боржаві планують збудувати 7 курортів

Зазначається, що похований воїн, за давніми мірками, був гігантом – його зріст сягав 1,8 метра. У похованні археологи також виявили залізний ніж із кістяним руків’ям, рештки сагайдака з бронзовими стрілами та жертовну їжу. А над похованням наші пращури облаштували кромлех – коло з гранітних каменів, що є поширеним у культурах багатьох давніх народів символом сонця.

Читати  Українці, які об'їжджають світ на велосипедах, зустрілися в Чилі

Два десятиліття тому на цьому ж місці вже знаходили цікаві скіфські поховання й жертовники, у яких виявили предмети побуту, античний посуд, прикраси та бронзове дзеркало скіфських модниць.

“Такі знахідки на Хортиці свідчать про те, що острів був важливим скіфським місцем, де розташовувалось городище, повз яке проходили переправи та місце торгівлі з грецькими купцями”, — зазначили в заповіднику.

Читати  На Житомирщині прокуратура вимагає повернути державі палац Терещенків

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *