Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Попередньо майбутній музей планується розмістити в будівлі дореволюційного банку, де зараз знаходиться трудовий архів.

Перший в Україні музей, присвячений штучно затопленим землям, планують створити в селищі Нововоронцовка Херсонської області. Як повідомили в управлінні туризму і курортів Херсонської обласної державної адміністрації, проект музею бере участь в конкурсній грантової програми Українського культурного фонду.



“Планується створення інтерактивного музею, де зберігатимуться експонати, знайдені на дні Каховського водосховища, створення дослідницької лабораторії та проведення дайвінг екскурсій. Водами Каховського водоймища затоплено близько 90 сіл, історична місцевість – Великий Луг, столиця хана Мамая – місто Замик”, – відзначили в управлінні.

Читати  Найгарніші бібліотеки світу, які повинен відвідати кожен книголюб

Автором ідеї створення Музею затопленої пам’яті став краєзнавець з Нововоронцовки Андрій Селецький. За його словами, колекцію предметів із затоплених сіл він почав збирати ще коли був школярем.

“Мені вдалося знайти під водою радянські монети 1920-х років, стару пляшку для вина і якийсь незрозумілий механізм. Після цього я почав вести пошуки більш систематично, метр за метром. Брав звичайну камеру від батьківського УАЗика, сумку і щоліта пірнав до затоплених вулиць. А в інші пори року досліджував усі можливі книжки, документи, картосхеми. За весь цей час мені разом із друзями вдалося назбирати чималу колекцію з більш ніж 2 тисяч експонатів”, – розповів він в коментарі “Новий День”.

Читати  З'ясувалося, скільки буде коштувати вхід в Великий Єгипетський музей

Попередньо майбутній музей планується розмістити в будівлі дореволюційного банку, де зараз знаходиться трудовий архів.

“Ми б змогли провести реставрацію будівлі і забезпечити її збереження. Адже в ній збереглися оригінальний паркет, ліпнина, різьблені вікна, двері і навіть величезний внутрішній банківський сейф часів Російської імперії. Більше того, ця будівля стоїть в історичній частині Нововоронцовки на напівзатопленій вулиці. Поруч берег: ідеальне місце для музею”, – додав Селецький.

Читати  Для зростання кількості туристів необхідно створити належну інфраструктуру – Ткаченко

Відзначимо, що конкурсний відбір проектів, що надійшли в Український культурний фонд, триватиме до 30 квітня.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *