Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Льодовик Чалааді розташований на висоті 1 800 метрів в околицях грузинського містечка Местія, що в регіоні Сванетія. Туди неможливо під’їхати автомобілем, тож від підніжжя гори туристам доводиться йти ще 2 кілометри.



Цікаво, що 10% всієї площі Землі вкриті вічною мерзлотою, тобто льодовиками. Але майже всі вони перебувають у полярних широтах. Утім 1,5% трапляються також у гірських хребтах по всьому світу. І Чалааді – яскравий приклад.

Льодовик Чалааді стрімко тане

Шлях до Чалааді пролягає через підвісний міст над бурхливою гірською річкою Местіачала. Далі охочі побачити льодовик мають підійматися вгору лісовою стежкою. Тож хороше спортивне взуття знадобиться, адже місцями доведеться переходити каміння по краю над водоймою.

Читати  Як скласти речі у валізу, щоб більше помістилося: 10 простих правил

Коли стежка закінчується, відкривається ущелина, яка вкрита величезним камінням. Раніше на цьому ж місці був сам льодовик, але він розтанув. Відтак наразі від нього залишилася невелика частина.

Життя льодовика залежить від стабільності клімату. Якщо взимку багато снігу, він наростає, через спекотне літо – цей покрив тане. Але останніми роками цей баланс порушується.

Читати  Пасажири літака відчинили аварійний вихід й вистрибнули з нього на ходу

Зараз від льодовика відриваються величезні брили льоду. Але через глобальне потепління льодовик стрімко тане.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *