Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

На відстані 80 кілометрів від Києва в маленькому містечку Переяслав є надзвичайно цікавий Музей космосу. Він розміщений у 130-річній дерев’яній церкві, яку туди перевезли.



Музей космосу розташований у Національному історико-етнографічному заповіднику. Він містить приблизно 30 тематичних музеїв різного профілю: історії, археології, грамотності, етнографії, технологій тощо.

Чому перевезли церкву

Церква Святої Параскеви була побудована в 1891 році в селі В’юнище на Київщині. У 60-х роках через будівництво нового водосховища церкву та й саме село могло затопити. Щоб врятувати її, селяни розібрали святиню та перевезли до Переяслава-Хмельницького. Згодом в цій церкві створили музей космонавтики.

Читати  Викинути в Гудзон: бронзову статую Ілона Маска в центрі Мангеттену висміяли в мережі

Про заснування музею космосу

Музей відкрили у 1979 році – на 325 річницю Переяславської ради.

Коли створювали Музей космосу, питання, чи доречно розміщувати його в церкві, взагалі не стояло. Нині нас дивує таке поєднання, а тоді по всьому Радянському Союзу у храмах створювали музеї атеїзму й науки,
– каже завідувач музею Сергій Вовкодав.

Читати  "Долина диявола": чому туристам варто відвідати український Гранд-Каньйон

З прагматичної точки зору, для керівництва музею ця церква була просто приміщенням, яке можна використати. Вона простора всередині і добре годиться для розташування великих об’єктів. Це, ймовірно, і зіграло ключову роль.

Михайло Сікорський, який заснував Переяславський історико-етнографічний заповідник, хотів показати розвиток людства – від полювання на мамонта до штучних супутників. Космонавт Георгій Береговий, який очолював центр підготовки космонавтів під Москвою, допоміг Сікорському придбати багато експонатів для музею. Також Сікорський отримав їх з московської виставки економічних досягнень.

Читати  В Італії відкрився музей запахів

Про експонати

Серед сотень космічних експонатів радянської епохи, які набиті всередині крихітної будівлі:

  • червоний навчальний парашут Юрія Гагаріна;
  • скафандр, одягнений космонавтом В’ячеславом Зудовим для виходу в космос у 1976 році;
  • макети різних ракет;
  • моделі штучного супутника, а також пересувної місячної лабораторії, де космонавти проводили експерименти, відпочивали, робили фізичні вправи, їли.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *