Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Міні-скульптурка – інтерактивна. Якщо натиснути на кнопку поруч, то серце пульсує 70 разів на хвилину, як при спокійному серцебитті людини.



Міні-скульптурку туристичного проекту “Шукай” встановили в Києві. Як повідомила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook автор проекту Юлія Бевзенко, бронзова скульптурка виконана в формі серця і присвячена видатному кардіохірургу Миколі Амосову.

Амосов першим в Україні почав проводити операції на серці. Власноруч сконструював апарат штучного кровообігу; розробив понад 20 медичних приладів, а в 1965 році здійснив справжній прорив у світовій медицині – успішно вшив протез серцевого клапана з антітромботічеським покриттям.

Читати  Чи реально вижити після падіння з 10 тисяч метрів: неймовірна історія стюардеси

Міні-скульптурка – інтерактивна. Якщо натиснути на кнопку поруч, то серце пульсує 70 разів на хвилину, як при спокійному серцебитті людини.

“Над скульптуркою працювали 5 місяців. Довелося двічі переробляти вже готову мініатюру.  Спершу серцебиття мало лунати з вмонтованого динаміка, але шум вулиці Богдана Хмельницького, вимощеної бруківкою, заглушав усі звуки. Тоді встановили вібромоторчик, довго підбирали силу вібрації, щоб було відчутно, що серце пульсує”, – розповіла Бевзенко.

Читати  Яке місто стало найкомфортнішим для життя, обігнавши трикратного лідера: світовий рейтинг

Крім того чимало часу зайняв збір дозволів і підготовка до установки, адже скульптурка повинна бути постійно підключена до електрики.

Автором скульптури став Юрій Білявський, а консультував автора кардіохірург Василь Лазоришинець, тому серце вийшло анатомічно правильним.

“Коли вибирали українця тисячоліття, ви знаєте, що першим був Ярослав Мудрий. А другим був росіянин, який все життя пропрацював в Україні – Микола Михайлович Амосов, який є фундатором школи серцевої хірургії. Іще при Радянському Союзі, бо перша операція на серці ним була виконана в 1955 році. А зі штучним кровообігом – в 1958-му. Для порівняння, у світі перша операція була в 1923 році, а зі штучним кровообігом – в 1954 році”, – розповів Лазоришинець.

Читати  Ніяких масок на регіональних рейсах: скандинавські авіалінії скасували одну з COVID-вимог

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *