Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Мальдіви можуть зникнути до кінця XXI століття, запевняють вчені. Але це саме стосується не лише цих островів, а й кількох інших націй, які під великою загрозою. Клімат змінюється, рівень моря підіймається все вище і вже скоро океан може поховати їх під хвилями.



Мальдіви: туристичний рай під загрозою

Республіка Мальдівські острови, яка у багатьох асоціюється з райським відпочинком у віллі біля моря, може зникнути та піти на дно. “Якщо так продовжиться, ми не виживемо”, – про таку перспективу до 2100 року заявила міністерка технологій, навколишнього середовища та зміни клімату Амінат Шауна.

Загроза для раю

80% мальдівських островів знаходяться лише у метрі над рівнем моря. Це робить їх особливо вразливими перед його неминучим зростанням. 97% островів повідомляли про ерозію, 90% – про затоплення, 64% – про серйозну ерозію.

Читати  Знижки на авіаквитки до 50%: МАУ влаштувала для своїх клієнтів великий весняний розпродаж

“Така ситуація загрожує “нашому прибутку, харчуванню та виживанню”, – сказала Шауна.

Через якихось 20 років на Мальдівах може не бути коралових рифів (250 видів коралів та 2000 видів риб!), а вода в криницях стає все солонішою. Шторми, як і повсюди – сильнішими. 10 років тому, згадують місцеві, дощі йшли лише влітку. Тепер – в будь-який час і ще й з повенями. На 2020 рік, 60-70% рифів вже було знищено. Рифи дають притулок рибам та є першою лінією оборони при циклонах.

Читати  Які пасажири є потенційно небезпечними: стюардеса перерахувала їхні ознаки

Мальдіви запровадили кілька програм для адаптації до змін клімату. Це і захист узбережжя, громадські програми для підвищення стійкості. “Якщо ми зможемо це зробити, то і світ зможе це зробити”, – впевнена чиновниця. “Ми хочемо взяти участь у цих зусиллях з пом’якшення наслідків”, – додала вона.

Країна оголосила про цілі скоротити шкідливі викиди на 26% і дійти нульових викидів до 2030 року. Також там діє програма “Трьох R: reduce, reuse, recycle” (зменшити, повторно використати, переробити – 24). Це ще називається “кругова економіка”. Багато курортів залучають для цього навіть іноземних туристів.

Ті, ресурси, які в інших місцях викидають, на Мальдівах все одно збирають, бо дотримуються безвідходності. Дерева та метал, наприклад, йдуть на огорожі та меблі. Воду переробляють, біологічні відходи – гній для землі. “Скоро острів Худуранфуші буде зовсім без пластику”, – кажуть місцеві працівники.

Читати  «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» запускає ДОДАТКОВИЙ НІЧНИЙ ЕКСПРЕС У «БОРИСПІЛЬ»

Але якщо основні порушники не змінять підходу, великих зусиль буде замало, щоб їх врятувати від зникнення.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *