Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Вежа побудована за проектом архітектора Віктора Нільсена, який спроектував водонапірну вежу в Маріуполі.

Масштабна реконструкція чекає на водонапірну вежу в Хмельницькому. Як розповів краєзнавець і кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, вежі повернуть первозданний вигляд, а також обладнають там оглядовий майданчик



Вежа, збудована в 1910 році, була не просто першою водопровідної спорудою Проскурова, але і має цікаву історію, пов’язану з подіями більш столітньої давності.

Читати  Куди поїхати до моря на День Валентина: цікаві локації

“Наприкінці ХІХ – початку ХХ століття в Проскурові водогону не було. Населення користувалося криницями або ж набирало воду у водовозів, які розвозили її по місту. Тож перший централізований водогін у нашому місті з’явився саме в мікрорайоні Дубове, у тодішньому військовому містечку. Тут викопали дві свердловини та збудували водонапірну вежу, яка височить і до нині”, – зазначив Сергій Єсюнін.

Читати  У Вінниці стартував проєкт зі створення найбільшого у країні туристичного хабу

За словами історика, вежа має цікаву архітектуру: відкритий червона цегла, іноді в поєднанні з білою, привабливий декор. Збереглися також ковані елементи, які, правда, виконують не декоративну функцію, а технічну – вони підтримують поверхи.

Вежа побудована за проектом архітектора Віктора Нільсена.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *