Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Палац у невеликому селі, став туристичним “магнітом”

В Україні досить багато невеликих населених пунктів, які стають туристичними “магнітами” завдяки єдиному пам’ятнику архітектури, який у ньому зберігся.



Одна з таких локацій – невелике село Самчики в Хмельницькій області. Воно відоме серед туристів завдяки тому, що тут знаходиться палац 18 століття – досить нетиповий пам’ятник, як для населеного пункту, в якому проживає трохи більше 1600 людей.

Палацово-парковий ансамбль з цікавою історією

Головна місцева визначна пам’ятка – палацово-парковий ансамбль “Самчики”, який часто називають “українським Версалем”. Садиба добре збереглася, тут також є єдиний в країні парк у французькому стилі.

Комплекс має статус державного історико-культурного заповідника. На початку 18 століття це маєток отримав у володіння Януш Хоєцький, який у 1725-му створив собі резиденцію на березі річки Случ.

Читати  Арабський світ, Туреччина і країни ЄС: Україну цьогоріч відвідали 300 тисяч іноземців

Наступним власником маєтку був полковник і гайсинський староста Петро Чечель (1754-1843). Вважається, що саме в цей період маєток набув того вигляду, який ми знаємо сьогодні: був споруджений сам палац, два флігелі, в’їзні ворота, оранжереї та стайні. Також Чечель провів масштабну реконструкцію парку.

Головна “родзинка” палацу – оригінальна анфілада залів, прикрашених паркетами, ліпниною та розписами, які нерідко приписують авторству Врубеля.

В самому палаці туристам показують Римський зал, Японський кабінет – єдину збережену кімнату з таким інтер’єром в країні. Також тут можна прогулятися по “саду в стінах” – парку, працювати над створенням якого запросили відомого ландшафтного архітектора Діонісія МакКлера, ірландця за походженням.

Читати  Перевіряйте двічі: які речі туристи найчастіше забувають у готелях

Чому варто відвідати це місце під час вікенду

Нещодавно в Самчиках побувала гід-екскурсовод і власниця туристичного агентства “Tasty travel” Дар’я Сапожнікова. Про свою поїздку вона детально розповіла на сторінці в Facebook.

Головна визначна пам’ятка цього місця – це садиба в стилі класицизму. Часто її називають “міні-Версалем”. Станом на сьогодні вона збереглася у відносно непоганому стані, відзначає гід.

“Самчики – садиба, яка відмінно збереглася. Попри те, що в радянський час тут діяла лікарня, і якийсь час – школа. І школярі відколювали шматочки від ліпнини й використовували їх замість крейди”, – розповідає Дар’я.

“У садибі влаштовували знатні бали. На петербурзький манер, не можна було приходити на бал двічі в одному одязі. Для цього внизу вбрання ставили червону печатку. Їли й пили в окремій їдальні. Вечір закінчувався феєрверками біля озера і катаннями на човнах”, – додає вона.

Читати  Мурали Києва

На території історико-культурного комплексу зберігся китайський будиночок, який навіть виконував функцію холодильника. Зараз у ньому розташована картинна галерея. Також добре збереглися житлові приміщення палацу Чечелів початку 18 століття.

У Самчиках бував і Лев Толстой, відвідуючи свого приятеля – одного з власників маєтку Олександра Угрімова.

Графік роботи та ціна за вхід

Державний історико-культурний заповідник “Самчики”.

Адреса: Україна, с. Самчики, Старокостянтинівський район, Хмельницька область. Тел.: 8 (03854) 44214.

Автодорога Н-03 Чернівці – Житомир (за 12 кілометрів від Старокостянтинова).

Графік роботи. З понеділка по суботу – з 8.00 до 17.00, у неділю – з 10.00 до 18.00.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *