Travel News

У Соледар – за сучасним мистецтвом: місто, яке унікальне не лише соляними шахтами

Віднедавна у списку must see тут не лише унікальні соляні шахти та індустріальні пейзажі, а й роботи сучасних українських митців. Це варто побачити!



Навіть якщо ви ніколи не бували у Соледарі, то точно щось чули про це невелике промислове містечко у Донецькій області. Саме тут працює державне підприємство “Артемсіль” – найбільший виробник кам’яної солі в Центральній і Східній Європі й одне з найбільших у світі.
Туристи з України та з-за кордону їдуть сюди, щоб спуститися у дві унікальні соляні шахти й прогулятися велетенськими соляними галереями, побачити підземну церкву й дізнатися, як видобувають сіль зараз, а як це робили сто років тому. Їдуть у Соледар і любителі індустріальних пейзажів та ті, хто хоче побачити справжній український степ.

А віднедавна до цього промислового містечка варто їхати й за сучасним мистецтвом.

Платформа культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ

Першим масштабним проєктом платформи у Соледарі стала серія короткострокових резиденцій для митців “Заземлення”, яка триватиме до серпня. Мета резиденції – мовою сучасного мистецтва привернути увагу до екологічних і соціальних проблем у регіоні, спровокованих людською діяльністю.

“Люди-акули” скульптора Astian Rey

Їхня висота – понад два метри, вага кожної – близько 120 кілограмів. Білі високі фігури – водночас і люди, і риби – одразу привертають увагу. Їх створив відомий український скульптор Astian Rey (Астіан Рей) у межах тижневої артрезиденції “Заземлення”.

Зараз скульптури можна побачити біля входу до офісу ІЗОЛЯЦІЇ, але згодом їх планують встановити у міському парку – як подарунок Соледару.

Тут колись було прадавнє Пермське море, і це наштовхнуло мене на певні асоціації та ідеї, зокрема про зародження життя у воді та про середовище існування людини. А також про можливість видобувати життєво необхідну сіль. Люди-риби чудово вписалися в цю концепцію, – розповідає митець.

Astian Rey відомий роботами в стилі сакрального мінімалізму з властивим йому алхімічним і містичним символізмом. Він переосмислює символи, що вже існують, та створює власні. Його твори зберігаються в приватних колекціях України та США.

Графічна робота Віталія Агапєєва “Солерос”

Віталій Агапєєв – художник із графіті-бекграундом, учасник багатьох виставок та резиденцій в Україні та за кордоном, співвласник DIY-бренду Square_NA. Найчастіше він працює із графікою, муралами, інсталяціями та медіаартом. У Соледарі варто побачити його графічну роботу “Солерос”.

Солерос – це універсальна метафора для міста. Як рослина, так і весь населений пункт живе в екстремальних умовах. Кожен із них є супутником солі. Обидва дістають з-під землі неорганічні речовини, переробляють їх та цим підтримують життя інших істот, – пояснює митець.

За його словами, увесь Соледар і є новою реінкарнацією солероса, але зітканої з бетону, цегли, металу, флори і фауни. На перший погляд, графічна робота скидається на химерну карту чи план місцевості. Фактурний візерунок, що нагадує невідоме письмо, розсічений білими смугами, але це не так.