Travel News

У Карпатах відновили кінні мандрівки та фотополювання

У Ворохті, в урочищі Борсучина, відновили літні кінні мандрівки. Катання на квадроциклах тут не пропонують, бо вважають, що джипінг шкодить природі.


Про це розповів власник господарства на полонині Борсучина Василь Саманюк.

«Влітку джипінг – це шкідливе нахабство для природи, яке розбиває нам 7 км дороги на території Карпатського НПП. Ми змушені постійно відновлювати цю дорогу власним коштом. А ще – це екстремальний і проблематичний відпочинок, який ми не пропонуємо і не рекомендуємо. У наших літніх пропозиціях – піші і кінні походи в гори. У нас є дуже гарні коні породи «новоолександрівський ваговоз». Так, такі кінні маршрути в нас не дешеві, але це – чудовий душевний відпочинок та спілкування з твариною і природою. Є індивідуальні екскурсії на конях, є колективні», – зазначив Саманюк.

За його словами, під час екскурсій на конях гостям показують гуцульські стаї (будівлі на гірських полонинах), демонструють гру на трембіті й розказують про особливості життя людей у горах. Мандрівка з Ворохти до гори Кукул заввишки 1 500 м над рівнем моря проходить через давній кордон, де туристам розкажуть про період Першої світової в Карпатах та проведуть у ті місця, звідки як на долоні проглядається уся Чорногора і десятки полонин Закарпаття.

Окрім того, гостям полонини Борсучина, яка розташована на висоті 1200 м над рівнем моря, пропонують фотополювання. Єгері й лісівники допомагають туристам підійти на близькій відстані з фотоапаратами і зняти козенятко чи оленя. Є також фітоекскурсії, де пропонують збір не лише грибів, але й трав та ягід.

«Сезон у нас починається з травня. Туристам ми пропонуємо побачити і відчути гуцульський побут не на майстер-класах, а в реальному житті. Попри те, що весна у нас була затяжна і холодна, ми вже вигнали на полонину худобу – є гарних 5-7 корівок, щоб туристи відчули і побачили справжнє гуцульське життя, посмакували грибною зупкою, гуцульським баношем, будзом. Особливо це буде цікаво для «дітей асфальту», – перекований Саманюк.