Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
У єдиному в світі підземному музеї трипільської культури, розташованому у печері Вертеба на Тернопільщині, облаштують гончарну майстерню трипільців.


Про це розповів координатор проєкту, науковець, археолог Михайло Сохацький.

«У печері вже є кілька експозицій із фігурами трипільців, що відкривають перед туристами, відвідувачами нашого підземного музею окремі характерні побутові епізоди з тодішнього їхнього життя. Завдяки підтримці Українського культурного фонду вирішили доповнити такі реконструйовані сценки ще кількома локаціями. Фактично, йдеться про переекспозицію двох експозиційних ділянок – «Побут та життя трипільців» та «Трипільське хліборобство», наповнення їх певними матеріалами та об’єктами побуту. Також створимо нову експозиційну сцену – «Гончарна майстерня трипільського майстра», – сказав Сохацький.

Читати  У скільки обійдеться відпочинок в Карпатах на Новий рік 2021

За його словами, у рамках проєкту передбачається змістити інформацію про спосіб ведення землеробства трипільцями, автентичні артефакти, назви злаків, що вирощували давні люди, текстові пояснення про трипільський різновид посуду для зберігання зерна, процес виготовлення борошна та випікання хліба. Окрім цього, на інформаційному стенді в новій експозиції «Гончарна майстерня трипільського майстра» розміщуватиметься інформація про технологію виготовлення ліпного трипільського посуду, способи його декорування та про функціональне призначення окремих груп посуду.

Читати  У Соледар – за сучасним мистецтвом: місто, яке унікальне не лише соляними шахтами

Також невдовзі біля входу до печери-музею з’явиться інформаційний щит, що міститиме загальну інформацію про пам’ятку трипільської культури – печеру Вертеба.

У межах проєкту встановлять інформаційно-тематичну скульптурну композицію, як пам’ятний знак про перші дослідження трипільської культури на території сучасної України у 1884 році.

Як відомо, на території Тернопільської області біля села Більче-Золоте розташована печера Вертеба – визначна пам’ятка історії та археології, що вже понад 100 років привертає інтерес фахівців археологічної науки.

Читати  Як би виглядали знамениті пам'ятки, якщо змінити їхнє місце розташування: фото здивують

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *