Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Впродовж найближчих кількох років Покровська церква має постати у тому вигляді, який мала під час історичної зустрічі між гетьманом Іваном Мазепою і королем Карлом XII.



Відбудову церкви Покрови Пресвятої Богородиці у селі Дігтярівка на Чернігівщині, зведеної у XVIII столітті коштом гетьмана України Івана Мазепи, розпочне цього року Православна церква України. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

На думку митрополита, Покровський храм має неоціненне значення для української історії та духовності.

“Його було збудовано у 1708 році на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи. Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проект Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави. Тоді, на знак пошани та величі тієї історичної події шведський король подарував для цього храму чавунні плити для підлоги з гравіруванням “К ХІІ”, – нагадав Епіфаній.

Читати  Скільки коштує відпочинок на гірськолижних курортах в Європі: найбюджетніші тури

За його словами, церква вистояла під час гонінь на Мазепу після битви під Полтавою, пережила громадянську і Другу світову війну, а от у 60-х роках минулого століття місцеві комуністи піддали її руйнуванню: пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму та скинули куполи. Розпочата свого часу реставрація так і не була завершена.

Читати  У Києві відреставрують пам'ятку національного значення – Наводницьку башту

“Цього року ми розпочинаємо проект, мета якого впродовж найближчих кількох років завершити відбудову цього унікального храму, щоби повернути Україні справжню архітектурну перлину, відродити духовну святиню та символ прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату і обрати для нашої держави інший вектор розвитку – вільний, європейський”, – оголосив митрополит Епіфаній.

Покровська церква у Дігтярівці є визначною пам’яткою монументальної архітектури доби українського бароко. Храм мурований, п’ятидільний, п’ятибанний. Центральний, квадратний у плані об’єм увінчаний шістнадцятигранним барабаном з багатоярусною банею. До нього прилягали шестигранні приміщення з невеликими банями (форми верхів перероблено в кінці XIX ст.). Зовнішній декор свідчить про знайомство автора із західноєвропейською архітектурою кінця XVII ст.

Читати  Найінстаграмніше місце Приазов'я: рожеве озеро Сиваш приваблює сотні тисяч туристів

Село Дігтярівка розташоване у долині Десни за 15 км на південний захід від Новгорода-Сіверського. 30 жовтня 1708 року тут відбулася історична зустріч гетьмана України Івана Мазепи та короля Швеції Карла ХІІ Ґустава, під час якої вони домовилися про формування військово-політичного альянсу та спільні дії проти царя Петра І з метою створення незалежної української держави. На честь цієї історичної події у селі встановлено пам’ятник.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *