Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

В сучасному світі, коли туризм став звичною і навіть буденною справою, мандрівники все частіше шукають чогось нового та маловідомого. Банальні пакетні подорожі чи екскурсійні маршрути, гірськолижний відпочинок чи сіті-вікенди вже не в моді. Натомість з’являються прихильники подорожей місцями сили, охочі провести духовні практики на мальовничих полонинах чи морських узбережжях, поціновувачі мандрівок на автофургонах, шукачі екстриму та гострих відчуттів тощо. Україну цей тренд також не оминув, незважаючи на те, що масовий туризм всередині країни все ще знаходиться в стані свого зародження.



Одним із популярних новітніх видів подорожей є фітнес-тури. Цей вид відпочинку з’явився як наслідок загального захоплення здоровим способом життя і правильним харчуванням, що полонили суспільство в останні два десятиріччя. Особливістю такого відпочинку є супровід професійними тренерами та нутріціологами, щоденне проведення тренувань та жорсткий контроль за харчуванням мандрівників. Найпопулярніші серед фітнес-туристів регіони України – це Карпати та узбережжя Чорного та Азовського морів. Основний канал просування таких подорожей – особисті блоги тренерів, які супроводжують фітнес-групи.

Поряд із трендом на здоровий спосіб життя серед українців активно поширюється захоплення східною філософією і духовними практиками. Зокрема, мова йде про йогу. Ця індуїстська практика пов’язана з емоційним контролем, пізнанням себе та гармонізацією із зовнішнім світом. Заняття йогою тяжіють до місць, де панує тиша, спокій та є можливість єднання з природою. Тому не дивно, що цей тренд переріс в справжній бум йога-подорожей як по Україні, так і за кордон. Стандартна програма йога-мандрівок включає щоденне заняття різними видами практики, екскурсії, СПА та активні види відпочинку.

Суміжним з йогою є поняття ретриту – особистого чи групового усамітнення для проведення духовних практик. Деякі ретрити передбачають мовчання та перебування в суцільній тиші, проте це не являється обов’язковою умовою. На відміну від йога-турів виїздні ретрити комбінують духовні та фізичні практики з медитаціями, роботою над емоціями та самопізнанням, тематичним навчанням тощо. Зазвичай для таких подорожей обирають мальовничі локації в горах або неподалік водойм. Найпопулярнішими регіонами йога-мандрівок і ретритів в Україні є Карпатські гори, Щацькі озера та готельні комплекси зі СПА на Поліссі неподалік Києва.

Читати  Куди туристи подорожували у 2021 році: найпопулярніші напрямки
(фото Денис Бєліцький)

 

Не менш популярним видом активного відпочинку є заняття серфінгом. Звичайно, що Україна не має таких хвиль, як у Португалії, Каліфорнії, на Гавайях чи в Індонезії. Проте любителі серфінгу все ж мають змогу вгамувати жагу до екстриму в умовах закритих кордонів. Вітрові хвилі достатньої висоти формуються в Одесі та Одеській області, а найкращий сезон для занять серфінгом на Чорноморському узбережжі – з жовтня до травня. В різних регіонах України є школи, які навчають вейк-серфінгу (різновид катання за катером-буксиром, який створює хвилю) та кайт-серфінгу (катання на борді з кайтом за рахунок сили вітру). Декілька таких шкіл є в Києві (річки Дніпро, Десенка, Київське море), Харкові (Печенізьке водосховище) та Одеській області (Чорне море). Повноцінних серф-кемпів та турів в Україні поки що немає. Проте є пропозиції подорожей, які разом з екскурсіями включають заняття кайт-серфінгом на Тилігульському лимані.

Розвиток інноваційних технологій та поява різноманітних ресурсів для планування подорожей вплинули на популярність самоорганізованого туризму. В цьому контексті все більше прихильників набуває караванінг – подорожі на автофургонах, які слугують одночасно транспортним засобом і місцем проживання. Для занять караванінгом необхідними є 2 умови – наявність автомобільних доріг та спеціально облаштованих кемпінгів. Інших обмежень даний вид туризму не має. Мережа таборів для автофургонів в нашій державі вже досить густа – вона покриває всю західну і частину південної України (Одеська, Херсонська і Миколаївська області), Київщину, Житомирщину та Черкащину. Крім того, в Україні діє декілька клубів, які об’єднують любителів караванінгу і організовують регулярні подорожі для своїх учасників.

Читати  Укрзалізниця запустить Буковельський експрес: звідки та куди курсуватиме
(фото Денис Бєліцький)

 

(фото Денис Бєліцький)

 

Сучасну туристичну галузь важко уявити без авіаперевезень. В 2020-му році авіакомпанії пережили найбільшу кризу за всю історію існування галузі. Це вплинуло на появу нової унікальної послуги – польотів “в нікуди”. Такі рейси мають один і той самий аеропорт вильоту і прильоту. Зазвичай авіаекскурсії супроводжуються додатковими послугами, серед яких селфі з пілотом, відвідування закритих зон аеропорту, спілкування з екіпажем тощо. Україна не стала виключенням. В березні-квітні 2021 року було виконано два польоти над Києвом і один над Чорнобилем. В травні пройшов унікальний дегустаційний рейс над Одесою, приурочений до національного конкурсу виноробів.

Відвідування загадкових і енергетично потужних локацій – один із трендів сучасного туризму. Їх називають місцями сили. З ними пов’язані унікальні феномени, що не піддаються поясненню, неконтрольовані емоційні чи фізичні стани людини (сльози, транс, збудження), містичні зцілення та інше. Вважається, що місця сили володіють специфічними енергетичними полями, корисними для людини. Українці належать до тих націй, що свято вірять у все містичне і таке, що не можна пояснити наукою, тому відвідування енергетичних центрів – досить поширена пропозиція на ринку туризму. Місця сили є у всіх регіонах нашої держави. Найвідоміші: гора Тотоха, Лиса гора і Дівич-гора (Київщина), гора Богит (Тернопільщина), Кам’яна Могила (Запоріжжя), Бакота (Хмельниччина), село Буша (Вінничина), Камінне Село (Житомирщина), Монастирище (Кіровоградщина), Скелі Довбуша (Івано-Франківщина) та багато інших.

Читати  ЄС вилучить 6 країн зі списку безпечних для подорожей: чи є Україна в переліку
Гора Шпиці (фото Денис Бєліцький)

 

Кам’яна Могила

 

Популярність нашої держави серед іноземців на ринку секс-туризму не є відкриттям. Що ж до самих українців, то їхнє сексуальне виховання значно поступається західному, тому внутрішній ринок інтимного туризму в нас лише починає формуватися. У світі давно поширена практика готелів кохання – закладів, які спеціалізуються на урізноманітненні інтимного життя своїх гостей. В таких закладах у туристів не запитують особистих даних, там не можна зустріти адміністратора чи покоївок, а стандартний час перебування в номері – декілька годин. Флагманами в даному напрямку відпочинку є Японія, Сполучені Штати Америки та країни Європи. Що стосується України, то перший готель кохання у нас з’явився в 2018 році в Києві. Слідом за ним почали відкриватися й інші заклади з подібною спеціалізацією. Звичайно, що мова йде скоріше про індивідуальні поїздки, а не масовий туризм. Проте власники готелів кохання стверджують, що більшість гостей – постійні, а попит на їхні послуги зростає.

Перелік нетипових видів туризму можна продовжувати, ми ж спробували розкрити найбільш трендові напрямки. В майбутньому популярність нестандартних варіантів відпочинку буде лише зростати, а їхня різноманітність – розширюватиметься. Адже поява нових філософій, практик, течій, культур і субкультур впливають на всі сфери життя, а туризм до них гармонічно адаптується.

Автор – Павло Доан, менеджер з розвитку бізнесу та комунікацій проєкту TripbyClick(мобільний додаток – http://trip-by-click.com/application).

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *