Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Велика китайська стіна є однією із найвідоміших рукотворних пам’яток світу. Величезні укріплення були призначені для захисту територій Китаю від кочових племен, а також виконували функцію митного посту вздовж Шовкового шляху для забезпечення порядку на кордоні.



Споруду будували протягом 2000 років. Спочатку стіни зводили із звичайної утрамбованої землі, з часом почали використовувати цеглу. За підрахунками, 70% китайського населення було залучено до будівництва ранніх ділянок Великої стіни, створених за часів династії Цінь.

Більше цікавинок про цю дійсно величну споруду ви дізнаєтесь далі.

Найдовша у світі споруда

Велика китайська стіна – найдовша споруда у світі. Її довжина становить 21 196 кілометрів.

Читати  Авторський тур vs подорож з туроператором

Не одна суцільна стіна

Хоча назва Велика китайська стіна створює враження про безперервну лінію кладки, насправді це не так. Пам’ятник є системою укріплень, побудованих різними династіями. Багато з них проходять паралельно один до одного і не всі містять фактичні стіни. Траншеї та природні бар’єри, такі як річки та пагорби, також вважають частиною Великої китайської стіни.

Те, що збереглося до нині, порівняно нове

Будівництво культової споруди розпочалось ще у VII столітті до нашої ери і продовжувалось різними давньокитайськими державами. У ІІІ столітті до нашої ери імператор Цинь Ши Хуан почав об’єднувати ці ділянки, однак з часом всі ці ранні стіни зникли.

Читати  Експерти назвали країни, які будуть найпопулярнішими серед туристів у 2021 році: перелік

Згідно з офіційною інформацією, з 21 196 кілометрів Великої стіни 8 850 кілометрів побудовано династією Мін, яка правила з 1368 по 1644 роки. Сюди входить 6 259 кілометрів фактичної стіни, яка сьогодні є однією з найбільш відвідуваних ділянок.

На будівництві стіни працювали засуджені

Велику китайську стіну будували понад 1 мільйон людей, зокрема, цивільні, військовополонені, солдати та засуджені. Останніх змушували працювати робітниками, особливо під час династій Цинь і Хань. Серед них були різні злочинці: починаючи від убивць і закінчуючи тими, хто ухилявся від сплати податків.

Читати  Укрзалізниця запустила до моря 11 додаткових поїздів

Засудженим голили і примушували їх носити залізні персні. Їхніми обов’язками було дотримання вахти вдень та будівництво вночі.

Стіна поволі зникає

Велика китайська стіна пролягає через 15 різних регіонів і обслуговувати таку довжелезну територію надзвичайно складно. Це призвело до значних руйнувань.

За підрахунками, майже третина структури династії Мін вже зникла. Насправді у звіті Товариства Великої китайської стіни за 2014 рік зазначалося, що менш ніж 10% пам’ятника перебувають у стані, який можна віднести до належного, тоді як 74% – у поганому вигляді.

 

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *