Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
У селі Яроповичі на Житомирщині волонтери влаштували толоку біля садиби Тржецяків-Єнні – зразка дерев’яного зодчества кінця ХІХ ст.

Про це розповіла голова громадської організації «Олександрійська скрижаль» Алла Юр-Харідінян.



«Таку толоку біля садиби Тржецяків-Єнні в Яроповичах ми цього року влаштували втретє. Будівлі повністю дерев’яна і зведена орієнтовно у 1880-х роках. Охоронного статусу вона не має, але ми зараз розробляємо облікову документацію, аби подати її на отримання статусу пам’ятки архітектури. Таких дерев’яних садиб в Україні одиниці, але нонсенс, що ця, за документами, є колишньою будівлею школи, яка не експлуатується, що заважає отримати фінансування для її збереження. Це зразок дерев’яного зодчества ХІХ століття. Садиба повністю автентична, усередині навіть частково збереглися вікна із фурнітурою ХІХ ст., під фарбою є автентична плитка, а на стелях – автентичні розписи і фактично вона не зазнала перебудови», – зазначила Юр-Харідінян.

Читати  Від Бурдж Халіфи до Музею майбутнього: 5 must-visit локацій в Дубаї

За її словами, цього разу волонтери встановили стенд із історичною довідкою про садибу, викосили траву, зрізали кущі довкола маєтку. Наступного разу планують засклити вікна та встановити труби водовідведення.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *