Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Чернігів – місто, що славиться своїми пам’ятками часів Русі й Чернігівського князівства, а також Гетьманщини й козацького Чернігівського полку. Місто, що на піку свого розвитку було конкурентом сучасної столиці України – Києва, має відвідати кожен турист.



21 вересня Чернігів святкує свій 78-й день народження. З цієї нагоди пропонуємо вам добірку цікавих локацій північної перлини України, які допоможуть відкрити місто по-новому.

Що відвідати у Чернігові

Насправді місто невелике, щоб оглянути основні об’єкти, достатньо одного дня. Але повірте вам буде замало – завжди хочеться більшого!

Дитинець або Чернігівський вал

Вал на високому березі зачарованої Десни вважають найдревнішою частиною Чернігова. Колись на його вершині була зведена оборонна фортеця – Дитинець, зараз же тут сконцентрована чи не вся історія міста: кам’яниця Лизогуба, Спасо-Преображенський та Борисоглібський собор, Колегіум, пам’ятники Тарасу Шевченку й Олександру Пушкіну тощо.

Не менш привабливим є те, що звідси відкриваються наймальовничіші пейзажі на Десну.

Гармати на Валу

Влаштувавши прогулянку Валом, неможливо проґавити 12 чавунних гармат, які вже давно уподобали туристи для своїх фото. Вони поставлені на лафети 1911 року над схилом гори, де колись були укріплення фортеці.

Читати  У лісах Житомирщини розквітає собачий зуб

Якщо вірити переказам, їх подарував Петро I. У такий спосіб перший імператор Всеросійський визнав мужність чернігівських козаків під час війни зі шведами.

Катерининська церква

Це перша будівля, що зустрічає всіх, хто їде з боку столиці. Церкву вважають давнім символом міста.

Вона закладена на місці стародавнього храму періоду Київської Русі на кошти братів Семена і Якова Лизогубів, які виконували заповіт свого батька.

В радянський період тут була експозиція Музею народно-декоративного мистецтва Чернігівщини, а нині храм здійснює службу під егідою УПЦ КП.

Чернігівський колегіум

Один з найстаріших навчальних закладів вищого рівня, який був відкритий з ініціативи архієпископа Іоанна Максимовича та фінансової підтримки гетьмана Івана Мазепи.

Раніше в будівлі базувалася духовна семінарія, зараз же розміщена адміністрація Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” та виставка ікон.

Слід відзначити, що зовнішній вигляд колегіуму вражає – білосніжна ажурна будівля з синім дахом.

Болдині гори

Локація, яка відома туристам мало не з усього світу. Йдеться про справжній курганний некрополь.

Читати  На столичній ВДНГ створять сучасний урбанпарк

На території площею в 1,2 гектара розташовані давньоруські могильники-кургани. Найбільш відомі серед них “Безіменний” та “Гульбище”. Цікаво, що під час розкопок останнього було знайдено найбільший меч часів княжої доби – завдовжки 126 сантиметрів.

Дзвіниця Троїцького монастиря

Якщо хочете сповна насолодитися Черніговом з висоти, то це ідеальне місце!

58-метрова дзвіниця зведена ще в 1771 – 1775 роках і налічує аж п’ять ярусів. Це перша висотна будівля в місті.

Світломузичний фонтан

2008 року в Чернігові відкрили фонтан, який відрізняється від інших оригінальним оформленням: чаша з каменю лабрадориту завершується ободком, виконаним у вигляді ламаних форм.

Особливо гарний він ввечері, коли струмені води “грають” різними барвами. Тому й не дивно, що в цю пору дня – туристів найбільше.

Пішохідний міст

Міст, який “лежить” через Десну, є так званою “фішкою” Чернігова. Щоправда, скористатися ним зможуть лише пішоходи та велосипедисти.

Тут можна залишити слід свого кохання – замок на “серці”, а також стрибнути з мотузкою в воду.

Читати  Де зустріти Новий рік 2022: найкращі локації в Європі

Цікаві факти про Чернігів

  • Вперше Чернігів згадується в літописі під 907 роком в “трактаті князя Олега з греками”;
  • У ранньому середньовіччі місто було центром племені сіверян, а з 9 століття увійшло до складу Київської Русі, ставши найважливішим і найбагатшим містом держави поряд з Києвом і Новгородом;
  • За переказами, Чернігів отримав назву на честь першого місцевого князя – Чорного. На сьогодні відомо багато різних легенд і переказів пов’язаних із назвою міста;
  • Красна площа в Чернігові отримала свою назву від вулиці – Красної, на якій розташовувалася. Зараз це частина проспекту Миру від Валу до площі;
  • Найстаріша збережена будівля Чернігова це усім відомий Спасо-Преображенський собор на Валу. Окрім того, він є найстаршим збереженим храмом на території усієї Києво-Руської держави;
  • Тарас Шевченко, відвідавши Чернігів, не зміг не зауважити всієї краси, тому зараз тут під охороною перебуває столітній дуб під яким він відпочивав;
  • Саме в Чернігові зародилося відоме Чернігівське пиво і Ніжинські огірки.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *