Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами

Морські пейзажі здатні заворожити будь-кого, однак чарівної пікантності їм надають маяки. В Україні налічується 36 маяків. Всі вони знаходяться в південних областях: Миколаївській, Херсонській, Одеській, Запорізькій, Донецькій.



Маяки є не тільки об’єктами навігації, а й культурною та історичною спадщиною України. Тому влітку 2019 р. для туристів відкрили 4 маяка.

Маяк Генічеський
Маяк розташований на узвишші західного берега Утлюкського лиману. Білий двоповерховий будинок з чотиригранної вежею посеред фасаду. 6 років під час Російсько-турецької війни він не функціонував, а служив лише навігаційним знаком. Останній раз реставрували маяк в 1966 році, в 1977 там встановили додатковий білий вогонь, в 1990 – радіомаяк. Забезпечує видимість на 10, 4 милі.
Воронцовський маяк
Найперший маяк, закладений в Одесі. На вершину маяка можна піднятися, подолавши 135 сходинок гвинтових сходів. До 1867 року маяк був висвітлений 13 олійними лампами, а світло було видно на 20 миль. 30 листопада 1867 Воронцовський маяк оснастили електричними лампами, і він став першим в Україні і четвертим в світі електричним маяком.
Сіверс передній маяк
Був встановлений в 1866 році на Сіверскій косі, це була дерев’яна вежа у формі усіченої піраміди з ліхтарями. Маяк забезпечував безпечне проходження суден в річкою Буг. Глибина Сіверської коси змінювалася внаслідок штормів, тому маяк перебудовували кілька разів. У 1886 році збудували кам’яну чотиригранну вежу з двоповерховим житловим будинком і рефлектором, що світив червоним вогнем. Пізніше колір вогню змінили на білий, який забезпечує видимість на 16 миль.
Станіслав-Аджигольський Задній маяк
Є найвищим маяком України. З його вершини можна побачити Кінбурнську косу, сотні островів гирла Дніпра і Дніпровський лиман. Побудований в 1911 році. Інженери, які зводили його, відпрацювали нові елементи збірки. Так побудували 70-метрову споруду зі сталевих стрижнів, яка має дивовижну міцність – вона здатна витримати шторм будь-якої сили.
Надалі Міністерство інфраструктури планує розширити перелік маяків, які зможуть відвідати туристи. А поки у вас є час провести день на одному з чотирьох приголомшливих маяків.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *