Контактна інформація

04050, Україна, м.Київ
метро Лукьянівська
вул. Юрія Ільєнко 5б

Зв'язок з нами
Оригінальні старовинні люльки XVII-XIX століть виставили на огляд в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Про це розповіла науковий співробітник музею Оксана Зборівська.



«У фондах музею нараховується майже 300 цілих люльок та їхніх фрагментів, які датуються XVII-XIX ст. Більшість люльок виготовлені з кераміки коричневого, сірого, каолінового (білого) кольору. Є у нашій збірці коротенькі файки, так звані «носогрійки», або «люльки-бурульки», ковані міддю «княжі», і завбільшки з великий кулак «люльки-мугурки», і плескуваті «сорочинки». На особливу увагу заслуговує чорнолощена люлька, виготовлена із застосуванням форми», – сказала Зборівська.

Читати  У яких аеропортах світу найповільніша подача таксі

За її словами, у фондовому зібранні музею зберігаються і глечикоподібні люльки, є і зразки козацького атрибуту у формі квіткових пелюсток.

«Особливий інтерес викликає люлька, виготовлена з дерева. Центральна її частина має вигляд голови вусатого чоловіка у чалмі. Поверхня вкрита лаком коричневого кольору. Традиційно цей трофей приписують турецькому візиру Карі-Мустафі, який втратив його під час битви під Віднем у 1683 році. Але, можливо, це тільки легенда, яка в наш час не підтверджується ніякими доказами», – додає музейниця.

Читати  Білорусь змінила правила безвізу для іноземних туристів

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *