Travel News

Будинки з підозрілими очима: як стара архітектура Румунії стала символом боротьби з корупцією

Один з найкрасивіших культурних центрів Румунії місто Сібіу славиться своєї особливою архітектурою. Старовинні будинки мають невеличкі віконця, які виглядають так, ніби очі з підозрілим поглядом.



Кілька століть тому ці невеличкі отвори на дахах мали цілком практичне призначення. Натомість в часи сьогодення “підозрілі вікна” стали символом боротьби румунів з корупцією в країні.

Для чого робили вікна на дахах

Більшість будинків “з очима” побудовані між XV та XIX століттями.

Вікна дивної форми насправді мали функцію вентиляції для горищ, де зберігалося м’ясо, сир, зерно та інші продукти.
Завдяки невеличким отворам у приміщення потрапляло сонячне світло, але не занадто багато.
Попри свої практичні цілі, деякі мешканці стверджують, що ці “підозрілі очі” були створені для того, аби викликати страх у людей, даючи їм зрозуміти, що за ними завжди спостерігають і поводитися треба відповідно.

Символ боротьби з корупцією

На початку 2017 року у Румунії відбулися одні з наймасштабніших акцій протесту в історії країни. Сотні людей вийшли на вулиці, щоб виголосити невдоволення рішенню новообраного уряду про декриміналізацію корупції та запровадженню законів, які дозволяли політикам уникнути розслідування.

Символом протесту стали вікна з підозрілим поглядом, які прозвали “очі Сібіу”. Протестувальники з плакатами заявляли, що вони створюють “зону, вільну від корупції”, а “очі Сібіу” символізують їхню пильність.

У наслідку президент Румунії Клаус Йоханніс звільнив голову Національного антикорупційного управління, а парламент запропонував зміни до кримінального кодексу.